80 de ani de Radio România

80 de ani de Radio România

O expoziţie documentară despre cei "80 de ani de radiofonie şi radio românesc 1928-2008" se vernisează mâine, în holul Sălii "Mihail Jora".

Cei 80 de ani pe care îi împlineş te, în 2008, Societatea Română de Radio sunt sărbătoriţi în acest weekend prin mai multe evenimente.

Era anul 1928, iar radioul românesc şi-a început emisia la scurtă vreme după descoperirea invenţiei (de către Guglielmo Marconi, în 1924, motiv pentru care Marshall McLuhan vorbea, câteva decenii mai târziu, de Galaxiile „Gutenberg“ şi „Marconi“), sincron cu emisiile posturilor occidentale, România fiind la acea vreme - a mult-hulitului mai târziu „regim burghezo-moşieresc“ - una dintre cele mai înaintate ţări ale Europei.

„Umorul“ a început pe 18 decembrie 1928

Pe 1 noiembrie 1928 era lansat în eter primul semnal radiofonic. Prima emisiune radio oficială a debutat prin cuvântul profesorului Dragomir Hurmuzescu, un mare fizician român, care ulterior a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţ ie al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică. Prima emisiune umoristică a fost difuzată pe 18 decembrie 1928, iar la începutul lui 1929 se realizează „Ora copiilor“, prima emisiune pentru cei mici, şi prima transmisiune de teatru cu poemul liric „O toamnă“, de Alfred Moşoiu. Au urmat primele transmisiuni de la Opera Română şi de la Ateneul Român, iar în 1930 este transmis pentru prima oară un miting aviatic. În 1929, ponderea programelor muzicale era de 70%, iar pe 21 martie 1930 se realizează prima transmisie a unei opere dintr-un studio al radiodifuziunii, „Bărbierul din Sevilla“, de Rossini.

La început au fost şaptesprezece oameni: primul director general George Vasile Munteanu, primele crainice Margareta Marinescu, Puia Vasilescu Rebreanu, Aurora Bălăceanu, Nadia Ştefănescu, primul crainic sportiv Radu Vasilescu etc.

Scriitori celebri la microfon

De-a lungul vremii, la microfoanele Radioului din Bucureşti s-au perindat cele mai mari personalităţi ale culturii române. Scriitorii Victor Ion Popa sau Vasile Voiculescu au avut o activitate permanentă, în deceniul patru al secolului trecut, ca realizatori de emisiuni radiofonice.

Mai toţi marii scriitori ai epocilor care s-au succedat şi-au lăsat mărturie vocile lor pentru posteritate, rămânând în memoria benzii radiofonice: de la Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi sau George Bacovia până la Nichita Stănescu sau Marin Preda. Marile voci ale muzicii româneşti, cum ar fi legendara Maria Tănase, au fost lansate tot în studiourile de înregistrări ale Radioului, iar marii actori şi-au imortalizat măiestria în popularele spectacole de teatru radiofonic.

Manifestările aniversare încep încă de mâine, când Radio România vernisează expoziţia documentară „80 de ani de radiofonie şi radio românesc 1928-2008“. Vernisajul are loc la ora 11.00, iar obiectele sunt expuse în holul Studioului de concerte „Mihail Jora“. Peste o sută de aparate de radio sunt expuse pentru prima oară publicului - de la cel cu căşti („cu galenă“, cum spun cunoscătorii) până la aparatul de radio internet, supernou şi supertrendy. Alături de acestea se află primele reviste consacrate radiofoniei şi programelor naţionale, precum şi fotografii şi manuscrise ale colaboratorilor.

CONCERT ANIVERSAR

Vedete în Piaţa Constituţiei

Cu această ocazie, Primăria Sectorului 5 organizează un inedit concert aniversar dedicat împlinirii a 80 de ani de existenţă ai instituţiei numite Radio România. Megaspectacolul va avea loc sâmbătă, în Piaţa Constituţiei (în faţa celebrei Case a Poporului), şi va începe la ora 18.00. Megavedete autohtone, precum Proconsul, Andra, Direcţia 5, Simplu, Smiley, Taxi, Marcel Pavel, Nico, Akcent sau Andreea Bănică sunt aşteptate să urce treptele scenei, în scopul de a ura un tradiţional „La mulţi ani!“ postului public de radio.

În fine, marţi (de la ora 18.30), Radio România doreşte să-i premieze pe cei care au contribuit de-a lungul timpului la evoluţia, promovarea şi dezvoltarea radioului public, aşa că la Crowne Plaza va avea loc festivitatea de înmânare a Premiilor Radio România 80. Evenimentul este organizat cu susţinerea Primăriei Sectorului 1, KFC şi Pizza Hut.

CONCERT. Andreea Bănică va ura „La mulţi ani“ radioului

Ne puteți urmări și pe Google News