70 de ani de la moartea unuia dintre cei mai sângeroși conducători din istorie, Iosif Stalin

70 de ani de la moartea unuia dintre cei mai sângeroși conducători din istorie, Iosif Stalin

La 5 martie 1953 murea unul dintre cei mai sângeroși conducători ai istoriei, Iosif Vissarionovici Stalin, care în timpul conducerii sale a ordonat moartea a 20 de milioane de oameni.

Stalin s-a născut la data de 21 decembrie 1879 în orasul Gori, Georgia, care la acea vreme era parte integrantă a Imperiului Rus. El a fost al treilea și singurul copil supraviețuitor al unui ciubotar și al unei casnice. Înainte de a absolvi în 1899, renunță la educația religioasă.

Cum a ajuns Stalin în fruntea Imperiului rus

Stalin a început mai târziu să răspândească propaganda Marxistă în interesul organizației Social Democratice locale printre lucrători feroviari, în timp ce era contabil în T’bilisi. În 1902 este arestat de poliția imperială, din cauza organizării unor mișcări de protest, fiind exilat un an mai târziu în Serbia.

În anii ce au urmat a fost de mai multe ori arestat și exilat. După ce în 1903 a fost atras de militanții Bolsevici conduși de Vladimir Lenin, în 1912, acesta l-a ridicat pe Stalin, care de acum avea pseudonimul de „om de fier”, la conducerea Comitetului Central al Partidului Bolșevic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zece ani mai târziu a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în urma morții lui Lenin. Sub Stalin, care a înlocuit Noua Politică Economică (NEP) cu planurile cincinale, (introduse în 1928) și agricultura individuală cu agricultura cooperatistă, colectivizarea forțată a întâmpinat opoziția țăranilor și proprietarilor, Stalin reprimându-i brutal.

Milioane de oameni au murit sub conducerea lui Stalin. Deși estimările din timpul regimului stalinist se învârt între 8 și 61 de oameni omorâți, biograful lui Stalin însuși admite că au murit 20 de milioane de oameni. Istoricii sunt de părere că KGB-ul a falsificat documentele, ascunzând numărul real al oamenilor uciși de epurarea stalinistă.

I-a urmat la conducere Nikita Hrușciov, care a abordat o atitudine diferită și a denunțat folosirea represiunii în masă și cultul personalității.

Stalin a murit din cauza unui atac cerebral

Stalin a murit pe 5 martie 1953, la doar câteva zile după una dintre celebrele sale petreceri nocturne. La 1 martie 1953, după un dineu întins pe durata întregii nopți, alături de ministrul de interne Lavrenti Beria și viitorii premieri Gheorghi Malenkov, Nicolai Bulganin și Nikita Hrușciov, Stalin a suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreapta a corpului.

A murit patru zile mai târziu, la vârsta de 73 de ani. Cauza morții a fost hemoragie cerebrală. Inițial, trupul său a fost mumificat în Mausoleul lui Lenin până la 3 octombrie 1961, moment în care a fost îngropat lângă zidul Kremlinului, potrivit timpul.md.