Cum a evitat canalul propagandistic rus RT France sancțiunile Uniunii Europene

Cum a evitat canalul propagandistic rus RT France sancțiunile Uniunii Europene sursa: arhivă EVZ

Sancțiunile Uniunii Europene au fost concepute pentru a împiedica difuzarea postului de televiziune RT (ex- Russia Today). Dar canalul susținut de Kremlin a continuat să răspândească dezinformare despre războiul din Ucraina din birourile sale de la periferia Parisului, relatează Politico.

UE a interzis difuzarea în Europa a canalelor mass-media Sputnik

Chiar și în timp ce luptele continuă în Ucraina, personalul companiei media a continuat să creeze conținut din suburbiile din vestul Parisului. Acestea se adresau nu doar europenilor, ci și țărilor francofone din Africa, precum Mali și Burkina Faso, unde Rusia a încercat să-și consolideze sprijinul pentru războiul din Ucraina.  

„Sancțiunile nu și-au atins obiectivele", a afirmat un fost angajat al RT France, care a vorbit sub rezerva anonimatului. „Au interzis difuzarea, dar nu și producția. Compania este încă în picioare și a continuat să angajeze ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat".  

Astfel, Politico a vorbit cu actuali și foști angajați ai RT France,  pentru a înțelege cum s-a adaptat compania media rusă la sancțiunile UE. Cei mai mulți dintre ei au dorit să vorbească sub rezerva anonimatului, fiindcă nu au voie să vorbească sau pentru că se tem de repercusiuni din partea RT.  

Ne puteți urmări și pe Google News

„Intensitatea spălării pe creier a europenilor a scăzut", a afirmat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová. 

 Sancțiuni „fără precedent”  

Compania a început să resimtă presiunea abia în ultimele luni, după ce Guvernul francez i-a blocat conturile bancare în urma unei înghețări a activelor decisă de UE în luna decembrie. RT France se confruntă în prezent cu falimentul.  

 „Având în vedere urgența problemei, interzicerea difuzării a fost soluția corectă", a afirmat Cédric O, care a fost ministrul francez al Tehnologiei Digitale. „Dar lipsește o parte", a adăugat el. „Nu abordează problema principală: RT și Sputnik se joacă cu lipsa definiției a unui mijloc de comunicare și pe protecția libertății presei".  

 „Dezinformarea rusă este un fel de hidră” 

„Sancțiunile au fost fără precedent, așa că a trebuit să găsim un fel de echilibru", a afirmat un oficial al Comisiei Europene. „Nu am vrut să interzicem personalului lor să lucreze pe teren".  

 În loc să se bazeze pe autoritățile naționale de reglementare din domeniul mass-media, care aveau o putere limitată de a întrerupe activitatea posturilor de televiziune rusești, instituțiile UE și Guvernele naționale au decis în cele din urmă, să folosească sancțiuni economice pentru a împiedica difuzarea posturilor rusești, ceea ce reprezintă o premieră în UE.