5 tipuri de ouă cu care poți înlocui ouăle de găină

5 tipuri de ouă cu care poți înlocui ouăle de găină

Oricât de mult ne place să ne punem șorțul și să gătim cele mai delicioase rețete, câteodată nimic nu se compară cu câteva ouă prăjite și niște pâine proaspătă.

Adevărul este că puține alimente sunt la fel de versatile ca oul și, totuși, ori de câte ori ne gândim la unul, ne gândim la ouă de găină. Ok, sunt cele mai comune și se găsesc în toate magazinele alimentare, dar există multe alte tipuri de ouă cu care putem înlocui clasicul ou de găină. S-ar putea să nu fie la fel de accesibile sau ieftine, dar există ouă comestibile care nu sunt de găină, dar care sunt la fel de delicioase.

Ouă de rață

Sunt puțin mai mari și au mai multă aromă decât ouăle de găină, deși au și mai multă grăsime. Pe lângă faptul că sunt bogate în proteine, conțin vitamina A (bună pentru vedere), E (cu proprietăți antioxidante), B2, B5 și minerale precum fosfor, fier, calciu și potasiu. Produsele gătite cu ouă de rață tind să fie mai fragede și mai pufoase, se ridică mai bine și își păstrează mai bine forma. Ouăle de rață sunt mai des folosite pentru prepararea cremelor și a umpluturilor cu cremă pentru că conțin mai puțină apă și mai multă grăsime.

Ouă de prepeliță

Ouăle de prepeliță sunt printre cele mai întâlnite în supermarket-uri pe lângă cele de găină. Ouăle de prepeliță se caracterizează prin faptul că sunt mult mai mici și au coaja pestriță. În ciuda dimensiunilor lor mici, au mai multe vitamine și minerale decât cele de găină. Acestea conțin de cinci ori mai mult potasiu și fier, de exemplu. Ele pot fi consumate atât fierte, cât și prăjite. Un singur ou de prepreliță asigură o parte din necesarul de vitamina B12, seleniu, riboflavină și colină, dar și puțin fier. Conțin doar 14 calorii, de aceea sunt printre preferatele pasionaților de fitness și nutriție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ouă de gâscă

Ouăle de gâscă sunt chiar mai mari decât ouăle de rață, ajungând de trei ori mai mari decât ouăle de găină. Prin urmare, în ciuda faptului că are aceeași proporție, are mai multe vitamine și nutrienți. Au încă mult colesterol (1.227 mg pe ou, de patru ori cantitatea recomandată pe zi) și grăsimi. Ouăle de gâscă sunt surse excelente de mulți nutrienți, cum ar fi proteine, fier, grăsimi omega-3 și vitaminele A, B și acid folic, surse bune de vitamina D și surse corecte de calciu.

Ouă de curcan

Ouăle de curcan sunt cele mai asemănătoare ouă comestibile care nu sunt de găină. Sunt mai mari, dar păstrează aceeași aromă, iar coaja lor are aceeași gamă de culori (de la alb la maro cu puncte). Principalul lor dezavantaj este că au o cantitate mare de colesterol (737 mg per ou, mai mult de dublu față de cantitatea recomandată pe zi) și grăsimi saturate. Ouăle de curcan sunt o sursă bună de vitamine B și, în special, vitaminele B12 și B9 (folat). De asemenea, sunt bogate în vitamina A și fier și asigură o parte din necesarul zilnic de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc.

Ouă de struț

Ouăle de struț sunt cele mai mari oua comestibile existente. Pentru a vă face o idee, unul dintre aceste ouă este echivalent cu aproximativ 20-25 de ouă mari de găină. Sunt atât de mari încât nu sunt practice. De câte ori trebuie să folosești o asemenea cantitate de ou într-o rețetă? Prin urmare, ele sunt folosite practic pentru a atrage atenția. Sunt la îndemână pentru a face omlete, deși cu puțină pricepere pot fi chiar prăjite ca un ou de găină. Ouăle de struț oferă multe dintre aceleași beneficii ca și ouăle de găină. Acest lucru este bun, având în vedere că mulți experți în sănătate consideră ouăle ca fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Deși nu le-am menționat în listă, ouăle altor păsări precum porumbei, fazani sau emu sunt și ele comestibile.