Evenimentul Zilei > International > 4 ani alături de Papa Francisc. Cele mai controversate declarații ale suveranului pontif
4 ani alături de Papa Francisc. Cele mai controversate declarații ale suveranului pontif

4 ani alături de Papa Francisc. Cele mai controversate declarații ale suveranului pontif

Papa Francisc s-a născut pe 17 decembrie 1936 la Buenos Aires şi este este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor.

Părinţii lui Jorge Bergoglio – el lucrător feroviar, ea casnică – trăiau, împreună cu cei trei copii ai lor, într-o casă de pe strada Membrillar 531.

Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001. Este vorba de primul papă care provine din afara Europei şi de primul iezuit care devine Suveran Pontif, scrie Libertatea.ro. 

La câteva minute de la anunţarea alegerilor din Capela Sixtină de la Roma, maestrul de ceremonii i-a oferit noului Papă vesmântul papal roşu cu blană de hermină pe care l-a purtat predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea. Papa Francisc a spus uimind asistenţa: „Nu mulţumesc, monsenior. Poartă-l tu. Carnavalul a luat sfârşit!”

Iată cele mai controversate declaraţii ale lui Papa Francisc: 

Papa Francisc ar putea să facă o modificare istorică în Biserica Catolică. Suferanul Pontif a afirmat că este deschis față de ideea ca bărbații căsătoriți să devină preoţi, într-un efort de a acoperi penuria cu care se confruntă Biserica Catolică.

Papa Francisc a lansat o nouă critică dură la adresa Bisericii pe care o conduce. Suveranul Pontif a afirmat că este ”mai bine să fii ateu decât unul dintre catolicii ipocriţi care trăiesc o viaţă dublă”.

Papa de la Roma şi-a şocat enoriaşii în timpul unei slujbe, când a pus o întrebare neaşteptată: „Ce maşină ar fi condus Iisus?”. Suveranul Pontif dorea să îşi achiziţioneze un automobil şi a cerut părearea credincioşilor, pentru a se asigura că îşi ia o maină demnă de un Papă, care să nu epateze şi să fie utilă, deoarece i se pare deranjant când vede că preoţii conduc adevăraţi bolizi de lux.

Călugăriţa trebuie să fie o mamă şi nu o fată bătrână, scuzaţi-mă că vorbesc aşa”, a declarat Papa, foarte aplaudat de asistenţa reunită în marea sală Paul al VI-lea de la Vatican. „Trebuie să fiţi mame (…) nu o puteţi înţelege pe Maria şi Biserica fără (experienţa) maternităţii şi voi sunteţi imaginile Mariei şi Bisericii”, a adăugat el, cerându-le să opteze pentru o „castitate fecundă, capabilă să aducă pe lume copii spirituali”.

Papa Francisc a încurajat femeile să-și alăpteze copiii în biserică. Suveranul Pontif a făcut acest îndemn, în timpul unei ceremonii care a avut loc în Capela Sixtină. ”Ceremonia este puţin cam lungă, cineva plânge pentru că îi este foame. Aşa se întâmplă”, a spus Suveranul Pontif. ”Mamelor, alăptaţi fără teamă. La fel cum Fecioara Maria l-a alăptat pe Iisus”, le-a spus Papa Francisc credincioşilor la slujba de Bobotează.

Papa Francisc a comparat Biblia cu telefonul mobil. Papa Francisc le-a cerut credincioșilor reuniți în Piața Sf. Petru, la încheierea tradiționale rugăciuni Angelus de duminică,  să poarte cu ei Biblia, la fel ca pe telefonul mobil, pentru a o putea citi mai des și a medita asupra conținutului său.  s-a întrebat Papa. „Am purta-o cu noi, ne-am întoarce când am uitat-o, am deschide-o de mai multe ori pe zi (…) Sigur comparația este paradoxală, dar invită la reflecție”, a precizat Sfântul părinte.

 Arhiepiscop de Buenos Aires, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales în fruntea Bisericii Romano-Catolice în urmă cu 4 ani, pe 13 martie, devenind primul originar din America Latină şi primul iezuit în această funcţie.