300 de bolnavi psihic periculoşi înghesuiţi în 220 de paturi
- Petre Ţache
- 30 mai 2014, 08:59
Oricând in spitalul de psihiatrie de la Pădureni Grajduri, judeţul Iaşi, se poate întâmpla o nenorocire. Se discută despre transferul acestora într-o clădire a unei fostei unităţi militare din Copou
Spitalul de Psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţa Pădureni-Grajduri din Iaşi nu mai face fata numărului mare de bolnavi cu afecţiuni psihice severe care au săvârşit infraciuni, unele extrem de grave. În prezent, în unitatea medicală sunt internaţi peste 300 de bolnavi pe 220 de paturi, în condiţiile în care foarte rar este externat cate un bolnav, informează bzi.ro. Internarea si externarea bolnavilor se face numai prin decizia instanţei de judecată. Luni de zile s-au cerut de la Ministerul Sănătăţii suplimentarea numarului de paturi, dar problema nu a fost rezolvata, ceea ce înseamna ca oricand se poate intampla o tragedie. Mai mult, din cauza numărului insuficient de angajati, bolnavii nu pot fi supravegheati permanent. În spitalul de la Padureni-Grajduri sunt internaţi bolnavi din toate judetele Moldovei, dar şi din Harghita.
Spitalul este o unitate medicală în regim de penitenciar
“Deocamdata totul este la nivel de discutie. Nu s-a stabilit clar o locatie unde vor fi transferati o parte dintre bolnavii de la spitalul Grajduri. Se cauta o solutie pentru decongestionarea situatiei. Acolo exista o problema majora legata de supraincarcare. Este posibil ca bolnavii sa fie mutati intr-o locatie din municipiu, dar este posibil sa se construiasca doua-trei pavilioane in curtea unitatii medicale pentru ca exista teren. Trebuie luat in consideratie si asigurarea conditiilor de siguranta. Este vorba despre o unitate penitenciar. Suntem in etapa de identificare a unei locatii. Oricum problema trebuie rezolvata cat mai repede. Internarea si externarea pacientilor nu o face medicul, ci instanta pentru ca acei bolnavi au savarsit infractiuni grave sau mai putin grave. In mod normal ar trebui sa existe un procotol intre Ministerul Justitiei si Ministerul Sanatatii. Pentru rezolvarea problemelor din spital ar trebui sa contribuie si Ministerul Justitiei”, a declarat, pentru bzi.ro, conf. dr. Lucian Indrei, director la Directia de Sanatate Publica Iaşi.