25DE ANI DE LA EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989. DOVEZILE ISTORICE ALE MOMENTULUI ÎN CARE CEAUȘESCU A ORDONAT GENOCIDUL DE LA TIMIȘOARA: „Unul dacă trăgea, ar fi fugit toți ca potârnichile”
- Nicolae Oprea
- 17 decembrie 2014, 00:00
În data de 17 decembrie, la ora 17.00, panicat de situația de la Timișoara, Ceaușescu a convocat la Comitetul Central o ședință a Comitetului Politic Executiv (CPEx), în care i-a acuzat violent pe Iulian Vlad, șeful Securității, Vasile Milea, ministrul Apărării, și pe Tudor Postelnicu, șef la Interne, că nu au executat ordinele lui, adică nu au deschis focul asupra manifestanților.
Din stenogramele sedinței, publicate de Alex Mihai Stoenescu în ,,Cronologia evenimentelor din decembrie 1989”, reiese foarte clar comportamentul violent și caracterul inuman pe care Ceaușescu îl avea. Fără nicio rezervă, a ordonat să se folosească muniția de război asupra manifestanților de la Timișoara, punând astfel în practică un adevărat genocid. Mai mult, încă de la începutul ședinței CPEx din data de 17 decembrie 1989, Ceaușescu i-a pus la zid pe cei trei miniștri și chiar i-a amenințat că-i trimite în fața plutonului de execuție, considerându-i trădători, pentru că nu au pus armele pe revoluționarii din Timișoara.
Pe parcursul acestei ieșiri violente a lui Ceaușescu din cadrul CPEx, au existat participanți la ședință care au încercat să-l tempereze pe dictator și să-i sugereze că soluția armelor nu este potrivită. Reacția imediată a lui Ceaușescu este una patetică! Considerând că nu mai avea cu cine să coopereze, șeful suprem s-a ridicat de pe scaun și a mimat că demisionează, spunându-le participanților săși aleagă un nou secretar general.
Panicați, unii membri CPEx s-au pus în fața ușii, împiedicându-l pe Ceaușescu să plece și implorându- l, practic, să nu abandoneze, totul într-o scenă plină de dramatsim, presărată și cu intervențiile Elenei Ceaușescu. În consecință, dictatorul s-a reașezat pe scaun și a ordonat începerea teleconferinței cu Timișoara. Practic, subordonații lui au acceptat ordinele, iar peste puțin timp în orașul de pe Bega începea măcelul.3
Cei mai importanți participanți la ședința CPEx din 17 decembrie ’89
Vasile Milea, ministrul Apărării, decedat pe 22 decembrie 1989 Iulian Vlad, șeful Departamentului Securității Statului (are 83 de ani) Tudor Postelnicu, Ministru de Interne (are 83 de ani) Gheorghe Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului de Stat, membru CPEx, decedat în 1991 Constantin Dăscălescu, prim-ministru, membru CPEx, decedat în 2003 Manea Mănescu, membru CPEx, decedat în 2009 Emil Bobu, membru CPEx, decedat în 2014 Gheorghe Oprea, membru CPEx (87 de ani) Silviu Curticeanu, secretar și membru supleant al CPEx (81 de ani)
Stenogramele ședinței CPEx din 17 decembrie
Nicolae Ceaușescu: „De ce n-ați raportat, să spuneți, că am vorbit toată noaptea cu voi? Din acest moment îi destituim pe ministrul apărării naționale (n.r. – Milea), pe ministrul de interne (n.r. – Postelnicu) și pe comandantul trupelor de Securitate (n.r. - Iulian Vlad). Din acest moment preiau comanda Armatei. Nu am încredere în asemenea oameni (...) ei nu fac ce le-am ordonat. Trebuia să-i omoare pe huligani, nu să-i bată ei. Știți ce ar trebui să fac, să vă pun în fața plutonului de execuție! Asta meritați, pentru că ceea ce ați făcut voi înseamnă pactizare cu inamicul”
Gheorghe Rădulescu: „Tovarășe Ceaușescu, eu v-aș ruga să nu luăm această măsură, pentru că nu este acum momentul, să-i lăsăm, să vedem cum vor acționa și după aceea să luăm măsurile care se impun”
Constantin Dăscălescu: „Și eu, tovarășe Ceaușescu, sunt de aceeași părere. Consider că nu este acum cazul să luăm această măsură”
Nicolae Ceaușescu: „Deci, tovarăși, având în vedere situația care s-a creiat, acum îmi dau seamă că, așa cum este, nu se poate face ordine cu ciomagul. Am convocat și teleconferința. Voi da ordin ca imediat să se primească, acum, armament, toți să fi e înarmați și să aplice ordinul. Când am dat ordin să aplicați starea de necesitate, cu ce o aplicați, cu bâta? Tu, care conduci trupele de securitate, nu știi ce înseamnă stare de necesitate?”
Iulian Vlad: „Știu, tovarășe secretar general, am dat ordin”.
Nicolae Ceaușescu: „Unul dacă trăgea, ar fi fugit toți ca potârnichile. Voi nu vedeți unde ați adus situația?”
Elena Ceaușescu: ,,Să fi tras în ei, să fi căzut și pe urmă luați și băgați în beci. Nu vi s-a spus așa? Unul să nu iasă” (...)
Nicolae Ceaușescu: „Manea, tu ce părere ai?”
Manea Mănescu: „Tovarășe Ceaușescu, vă rog să nu luăm acum această măsură, să-i lăsăm să vedem cum vor acționa. După aceea vom vedea ce măsuri se impun a fi luate