Evenimentul Zilei > International > 23 de migranți, găsiți aproape congelați într-un camion frigorific
23 de migranți, găsiți aproape congelați într-un camion frigorific

23 de migranți, găsiți aproape congelați într-un camion frigorific

Toți cei 23 de migranți, originari din Eritreea, care încercau să ajungă în Marea Britanie, au fost descoperiţi într-un camion frigorific în apropiere de portul Zeebrugge, în Belgia

Niciunul n-a murit, chiar dacă temperatura dinăuntrul camerei frigorifice era doar de 2 grade Celsius.
Potrivit primelor elemente ale anchetei autorităților belgiene, grupul urcase în camion noaptea trecută într-o parcare pe autostrada din Valonia, la Waremme, nu departe de Liege.

Ei credeau că se îmbarcă pentru o rută directă spre Regatul Unit, pe sub Canalul Mânecii.
Însă, camionul trebuia să descarce marfa la o întreprindere din zona industrială din Zeebrugge, mai sus de port, unde migranţii au şi fost descoperiţi.

Cei 23 de migranţi au fost predaţi poliţiei. Poliţia federală belgiană a precizat că sunt trei femei printre ei şi că unii migranţi ar putea fi sudanezi.

Tot din portul Zeebrugge plecase, la sfârşitul lunii octombrie, feribotul cu un container frigorific descărcat într-un port englez şi în care au fost descoperite apoi corpurile neînsufleţite a 39 de migranţi vietnamezi. Această tragedie a avut un puternic ecou internaţional.

Citat de mass-media flamandă, guvernatorul Flandrei de vest, Carl Decaluwé, a cerut statului belgian să consolideze controalele la Zeebrugge – una dintre platformele pentru transporturile cu feribotul în Anglia şi pe coastă, în general.
„Cred că este nevoie de primii morţi pentru ca unii să se trezească”, a denunţat Decaluwé, amintind că marţi dimineaţă se răsturnase o ambarcaţiune cu 14 migranţi în largul De Panne.

Dintre aceştia, şase au fost arestaţi. Ceilalţi opt nu au fost găsiţi, dar au reuşit să ajungă la mal, potrivit diverşilor martori.

În cazul dat, doi afgani suspectaţi de trafic de persoane au fost reţinuţi miercuri.