„2.000 de falşi revoluţionari să rămână fără drepturi’’

„2.000 de falşi revoluţionari să rămână fără drepturi’’

Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş, susţine că guvernul ar putea face economii la buget dacă le-ar anula certificatele falşilor revoluţionari.

„Cred că cel puţin 2.000 dintre cei care au obţinut certificate de revoluţionar au fost, de fapt, de partea cealaltă a baricadei şi, prin urmare, ar trebui să li se retragă drepturile acordate (indemnizaţii, dar şi o serie de scutiri de la plata unor utilităţi, împroprietăriri cu terenuri etc. -n.r.). Aşa ar mai putea face economii substanţiale guvernul”.

Cu această declaraţie a întâmpinat preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş, o iniţiativă legislativă a Ministerului Muncii, potrivit căreia drepturile restante ale celor aproximativ 5.000 de români care ar urma să primească certificate de revoluţionar în 2010 să fie plătite eşalonat până în 2012.

Proiectul oficialilor de la Muncă - ce aşteaptă încă avizul guvernului - vine în completarea deciziei adoptate, aseară, de executiv de a reduce cu 15% indemnizaţiile plătite deja unui număr de aproximativ 17.000 de revoluţionari. Potrivit legii, până acum, acei revoluţionari care aveau venituri mai mici decât salariul mediu brut pe economie (de aproape 1.800 de lei în 2010) beneficiau de o indemnizaţie lunară care poate depăşi 3.600 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revoluţionarii acuză: estimările sunt nerealiste

Concret, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, bugetul de stat nu poate suporta în acest moment plata drepturilor băneşti restante din 2004 (când a intrat în vigoare legea privind recompensarea eroilor şi martirilor mişcării revoluţionare anticomuniste), care totalizează a proape 500 de milioane de lei (adică, peste 100 de milioane de euro). Urmarea: se propune plata eşalonată a acestor drepturi în 2010 (34% din valoarea totală a sumei restante), 2011 (33%) şi 2012 (33%).

Aceeaşi eşalonare ar urma să li se aplice şi „persoanelor cărora li s-au acordat drepturile cuvenite, în baza unor hotărâri judecătoreşti”. În plus, în această perioadă, „orice cerere de executare silită se va suspenda”.

„În perioada următoare vor fi eliberate aproximativ 5.000 de noi certificate de revoluţionar. Acest fapt presupune atât plata indemnizaţiilor curente, cât şi plata unor sume restante începând cu anul 2004. Efortul financiar pe care-l presupune plata, în 2010, a indemnizaţiilor restante cuvenite acestor persoane se estimează la 478,065 milioane de lei. Prin eşalonarea plăţilor restante pe o perioadă de trei ani, cheltuielile aferente a nului 2010 se reduc cu două treimi din suma totală ce urmează a fi achitată. Aprobarea acestui act normativ ar avea efecte pozitive în menţinerea echilibrului bugetului de stat”, au subliniat re prezentanţii Ministerului Muncii.

În opinia acestora, nici nu poate fi vorba despre o rectificare bugetară în baza căreia revoluţionarilor să le fie achitate integral şi drepturile restante:

„Principalele caracteristici ale politicii fiscal-bugetare în perioada următoare trebuie să fie subordonate obiectivelor de susţinere a creşterii economice şi de reducere a inflaţiei şi a deficitului bugetar. În aceste condiţii, pentru anul 2010 se preconizează integrarea politicii fiscal-bugetare în ansamblul politicilor macroeconomice formulate pentru perioada imediat următoare, în scopul menţinerii deficitului buge tar în limite sustenabile. Pentru păstrarea echilibrului bugetului de stat sunt necesare unele măsuri menite să menţină volumul cheltuielilor la un nivel care să permită evitarea apariţiei unor dificultăţi în sistemul de plată a drepturilor restante”.

Nemulţumiţi însă de măsurile de austeritate care le vor fi aplicate şi lor, revoluţionarii contestă estimările subordonaţilor ministrului Mihai Şeitan. „Au fost mari întârzieri cu aplicarea legii, pentru că aşa a vrut Ion Iliescu, iar acum statul trebuie să plătească şi drepturi restante. Însă, nu toţi cei 5.000 de re voluţionari despre care vorbeşte Ministerul Muncii sunt, în realitate, eligibili să primească indemnizaţie, aşa că nu cred că este corectă estimarea cu 500 de milioane de lei. Oricum, în general, doar în jur de 30% dintre cei care primesc certificat iau şi bani de la stat”, a conchis Teodor Mărieş.

Acesta şi-a întărit apoi opinia: executivul ar putea economisi bani nu prin tăierea indemnizaţiilor plătite în acest moment, nu prin eşalonarea datoriilor către a de văraţii revoluţionari, ci prin anularea acelora acordate câtorva mii de falşi revoluţionari care în decembrie 1989 s-au aflat, de fapt, „de cealaltă parte a baricadei”.

„Nu toţi cei 5.000 de revoluţionari despre care vorbeşte Ministerul Muncii sunt de fapt eligibili pentru a primi indemnizaţie.“, TEODOR MĂRIEŞ, preşedinte, Asociaţia „21 decembrie 1989” 17.000 de români primesc indemnizaţii de la stat în baza certificatelor de revoluţionar