2.000 de ciobani și văcari i-au prohodit lui Cioloș reforma încă nenăscută
- Mihnea-Petru Pârvu
- 24 martie 2016, 00:00
Subvențiile pentru animale, prețul laptelui și cel al cărnii, regimul preferențial pentru multinaționale și marii procesatori industriali, lipsa coerenței în politica agricolă sunt principalele nemulțumiti ale țăranilor care au protestat, ieri, la București
La fix două zile de când premierul Cioloș și-a lansat, la Ciugud, județul Alba, pachetul său de măsuri, „Reforma Cioloș se întoarce acasă”, prin care promite că va ajuta fermierii, Parcul Izvor și Piața Victoriei s-au umplut cu oieri și văcari. Peste 2.000 de crescători de ovine și bovine, din 16 județe, au venit la București să manifesteze, cu talăngi, clopote și vuvuzele, împotriva Guvernului și a Parlamentului, pe care le acuză de distrugerea cu premeditare a zootehniei românești. Sorin Stoian, liderul „Asociației Crescătorilor de Taurine” din Brașov, e supărat foc. „Ce cerem? Păi, cerem să ne dea subvenția, că și ei ne iau impozite! Vrem un preț decent la lapte, că ni-l iau cu 60 de bani litru’ și el costă minim 1,80 lei! Carnea de vită, în viu, o dau cu 3,50 lei kilogramul și cea de porc cu 3,50 lei… V-ați uitat cât costă în magazine?”.
Iar brânza e alt of mare. „Nu vedeți că aștia vor să ne dea în cap? La Hanovra îl lăudau pe cel de la Brădet și acum îl omoară... Și are o sută de angajați!”, explică văcarul, în timp ce agită talanga să se audă până în biroul prim-ministrului. Spune că fermierul e bogat, până îl întrebi câți bani are în buzunar. Și, da, are ceva și cu premierul: „Cioloș e moale. Ar trebui să fie tare, că el are frâiele în mână. Nu-i vrem noi demisia, dar vrem să creștem, dar nu poate…, și n-are curaj să ne-o zică!”.
Inamicii nr. 1: procesatorii și multinaționalele
Nea Vasile, de 48 de ani, e oier din Săcele și are alte păsuri. „Pășunile, alea pe care le mai avem, le-am obținut cu greu, prin licitație. Au cumpărat alții, multe… Și, acum, ne îngrădesc animalele și nu mai avem dreptul să le scoatem afară!”, se indignează ciobanul. Se vaietă că nuși poate vinde brânza: „Cică, nu e laptele bun. Asta zic ei, numa’ ca s-aducă dinafară! Cioloș, ăsta, zice că e țăran d-al nost’, da’ nu știe să gestioneze. Nimic nu ne-o dat, ba ne-a mai și luat!”. O petardă agită spiritele. Jandarmii zic că a plecat de la fermieri, iar țăranii că e o provocare.
Claudiu Frânc, un medic veterinar băimărean, de 54 de ani, președintele „Federației Române de Taurine”, împreună cu Eugen Conțea, un inginer zootehnist din Bran, șeful „Federației Oierilor de Munte”, sunt vectorii de imagine ai protestatarilor. Ei au fost cu jalba în mână și la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților și înăuntru, la Guvern, unde sperau să vorbească cu Dacian Cioloș și cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Frânc, cel mai vocal, spune că procesatorii și multinaționalele sunt inamicii lor nr. 1. Au ieșit doar cu promisiuni.
Țăranilor mai că le e dor de Daniel Constantin
Sorin Stoian are încredere în ei: „Ei sunt oamenii noștri de încredere și vor să ni-i elimine...”. Sare de la una la alta: „Daniel Constantin, așa cum a fost el, ne-a dat subvenția încă din ianuarie și acu’, Achimescu ăsta, din ianuarie, ne minte. Zice că începe să ne-o dea de pe 8 aprilie! Cică nu le merge modulul APIA. Păi, facem chetă și le luăm noi modulu’ ăla, fir’ar al dracu’ de modul!”, se enervează omul.
FOTO: 60 de bani primesc țăranii pentru un litru de lapte
Gheorghe Groșanu, cioban din comuna Corbi, județul Argeș, e în asentimentul său: „Nu ne lasă să trăim, să ne vindem laptele! Daniel Constantin era mai bun față de Irimescu...”. Ciobanul e pe cât de ud, de la ploaia deasă, pe atât de supărat: „Am ajuns să arunc pieile și lâna la gunoi, că nu mă îndur să le dau la țigani, cu un leu bucata și un leu kilu’ de lână!”. Aseară, în București, s-a mai terminat un miting. Tot degeaba.