16 ruși au murit după ce au băut cidru contrafăcut. Autoritățile din Ulianovsk au declarat stare de necesitate medicală

16 ruși au murit după ce au băut cidru contrafăcut. Autoritățile din Ulianovsk au declarat stare de necesitate medicală sursa foto: Arhiva EvZ

Cel puțin 16 persoane au murit și alte zeci s-au îmbolnăvit după ce au băut cidru contrafăcut, în regiunea Ulianovsk din vestul Rusiei, au anunțat, luni, autoritățile locale. În Rusia, în cursul anului 2022 s-au produs peste 76 de milioane de tone de vodcă.

Guvernatorul local Alexei Russkikh a declarat că produsul - etichetat ”Mister Cider” - a fost vândut direct din butoaiele de 30 de litri.

Potrivit presei locale, cidrul conținea cantități letale de metanol, cunoscut și sub numele de alcool metilic sau alcool de lemn și mult mai toxic decât etanolul care se găsește în băuturile alcoolice obișnuite.

Autoritățile au reținut o persoană sub suspiciunea de a fi provocat moartea prin neglijență și au ordonat ca bunurile afectate să fie retrase de la vânzare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Russkikh a declarat că au fost amenajate paturi de terapie intensivă în întreaga regiune, situată pe râul Volga, și că 19 persoane au fost internate în spital.

”Medicii se luptă pentru a salva viețile fiecăruia dintre ei”, a comentat oficialul rus, fiind citat de Reuters.

Rusia a înăsprit controalele asupra producției și vânzării de alcool după ce 77 de persoane au murit consumând lcool de contrabandăieftin în Siberia în 2016, dar consumul de alcool de casă rămâne o problemă.

Douăzeci și nouă de persoane au murit într-un singur incident în 2021 după ce au consumat băuturi spirtoase produse local care conțineau metanol.

Rusia produce cantități enorme de alcool

Volumul vânzărilor cu amănuntul de produse alcoolice în Rusia în 2022 a crescut cu 3,5% față de 2021 și a ajuns la 220,4 milioane de decalitri, a anunțat marți Serviciul federal pentru reglementarea pieței alcoolului.

Cifra nu ia în calcul vânzările de bere, cidru, hidromel, precum și produsele alcoolice vândute de întreprinderile de alimentație publică.

În perioada de referință, vânzările de băuturi alcoolice cu o tărie mai mare de 9% au crescut cu 6,8%, ajungând la 113,15 milioane de decalitri. În același timp, vânzările de vodcă au urcat cu 5,9% până la 76,2 milioane de tone, în timp ce vânzările de coniac au crescut cu 5,3% până la 12,7 milioane de decalitri.

Vânzările de băuturi alcoolice cu o tărie de până la 25% au scăzut cu 44,5%, la 1,7 milioane de tone, în timp ce vânzările de băuturi alcoolice cu o tărie de peste 25% au crescut cu 28,8%, la 11,6 milioane de decalitri, potrivit departamentului.

În același timp, vânzările de produse cu conținut redus de alcool au urcat cu 46% în 2022, până la 16,1 milioane de decalitri, vinul din struguri - cu 0,8%, până la 53,4 milioane de decalitri, iar vânzările de vinuri spumante (șampanie) au crescut cu 8. 6%, la peste 20 milioane de decalitri.