Editura Evenimentul si Capital

RELAȚIA lui Brâncuși cu FEMEILE: INTENSĂ, dar FĂRĂ a oferi CERTITUDINI. „Nu știu dacă a plâns după mine sau după Pasăre”

Constantin Brâncuşi s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa (judeţul Gorj) și s-a stins din viață la Paris, la data de 16 martie 1957
Autor: | | 7 Comentarii | 5075 Vizualizari

S-au scris nenumărate cărți și articole despre Constantin Brâncuși, țăranul român care - potrivit istoricului de artă Pavel Șușară - „a întrerupt surprinzător și definitiv stereotipul a două mii de ani de sculptură și de gândire tridimensională”. Cum percep, astăzi, românii opera lui Brâncuși, ce înseamnă el pentru arta universală, dar și ce rol au jucat femeile în creația brâncușiană, descoperiți în rândurile de mai jos

În 1903, Constantin Brâncuși a onorat prima comandă a unui monument public - bustul generalului medic Carol Davila - , lucrare de pe urma căreia își propusese să-și plătească drumul până la Paris, unde visa să-și continue studiile. Doar că, nemulțumiți de nasul prea lung și de forma epoleților, cei care comandaseră bustul lui Davila refuză să-i plătească artistului.

Brâncuși le întoarce spatele, refuzând să ajusteze nasul generalului. Memoriile sale stau mărturie: „Ar fi fost o muncă uşoară, dar ca de prostituată, care mi-ar fi adus cei câţiva bani cât îmi trebuiau ca să-mi plătesc un bilet de drum de fier până la Paris. Dar ceva se înnăscuse în mine şi nu am mai putut răbda. Am făcut stânga - mprejur (…) şi dus am fost”.

„Dus am fost” a însemnat nici mai mult, nici mai puțin decât un drum de 2.000 de kilometri până la Paris, parcurs pe jos, cu escale la Budapesta, Viena și München, unde s-a înscris la Academia Regală de Arte Frumoase, lucrând ca infirmier pentru a se întreține.

Taverna Moilard, spălătorul de pahare

Și-a construit însă cu încăpățânare destinul, în ciuda pneumoniei contactate ulterior în Elveția (a fost îngrijit șase luni într-un spital de maici) și a traiului umilitor din capitala Franței. „La Paris, am lucrat, la început, pentru a-mi câştiga existenţa, ca spălător de vase în restaurant (n.r. - în taverna Moilard). Eram un soi de paharnic. Nu turnam vin boierilor. Mă specializasem în spălatul paharelor”.

În 1905, ambițiosul Brâncuși era înscris deja la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Intrase, așadar, pe făgașul unei existențe care avea să schimbe pentru totdeauna arta lumii.


Ce l-a diferențiat pe țăranul din Hobița de alți copii săraci


Astăzi, la 142 de ani de la nașterea lui Brâncuși, se impun, celebrând acest moment unic, câteva simple întrebări. Cine a fost omul Brâncuși? Dar artistul Constantin Brâncuși? Pavel Șușară, istoric și critic de artă, a avut amabilitatea să ne răspundă:

„Omul Constantin Brâncuși nu a avut, la prima vedere, nimic ieșit din comun, pornirea sa în lume fiind oarecum tipică pentru copiii proveniți din familiile de țărani săraci, în căutarea unei șanse de a-și face o viață mai bună. Intrarea la stăpân, învățarea unei meserii, urmarea unei școli din care să iasă cu o calificare, iată traseul, prin nimic spectaculos, pe care l-a urmat și Brâncuși”. Totuși, ce l-a făcut special pe băiatul sărac din Hobița?

Pavel Șușară

Puterea unică a gândului

„Ce l-a diferențiat radical de orice alt copil pornit pe același drum au fost, pe de o parte, înzestrarea lui ieșită din comun, manualitatea lui excepțională, iar, pe de altă parte, disponibilitatea mentală și o putere unică a gândului, orientate către căutarea de forme și de soluții noi. Artistul Constantin Brâncuși a împlinit vocația omului și a întrerupt surprinzător și definitiv stereotipul a două mii de ani de sculptură și de gândire tridimensională”, apreciază Pavel Șușară.


„Românii nu îl percep pe Brâncuși”„Ce înseamnă Constantin Brâncuși pentru arta universală? Cum ar trebui să-l perceapă românii? Îl merită românii pe Brâncuși?”. Sarabanda întrebărilor e stinsă calm, doct: „Constantin Brâncuși a scos sculptura, ca formă concretă și ca meditație artistică, din discursivismul și din figurativismul ei clasico-renascentist, aducând-o, prin nonfigurativ și prin redefinirea simbolică a formei, în sistemul de gândire al orientului iudaic și bizantin, acolo unde chipul cioplit este explicit interzis”, consideră Șușară.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate