Migranţii au fost observaţi noaptea trecută, cu ajutorul sistemului de termoviziune, în apropierea punctului de trecere frontieră Negru Vodă. Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu spune că 14 persoane, care se deplasau la frontiera verde, au fost conduse la sediul Poliţiei de Frontieră Negru Vodă, pentru cercetări. În urma verificărilor s-a stabilit că 12 dintre bărbaţi sunt cetăţeni irakieni, doi minori şi 10 adulţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani, alţi doi fiind cetăţenii bulgari.

Grupul de migranţi irakieni a încercat să intre ilegal în România, cu scopul declarat de a ajunge în Germania şi Elveţia, fiind călăuziţi de cei doi cetăţeni bulgari. Extinderea cercetărilor a condus la depistarea unui alte călăuze, un cetăţean bulgar, în vârstă de 31 de ani, care a încercat să intre în România pe la Vama Veche la bordul unui autoturism.  
În urma controlului, în interiorul maşinii, au fost găsite 2 grame de marijuana, care erau ascunse în propriul telefon mobil, în locul acumulatorului.

Poliţiştii de frontieră au întocmit dosare penale pentru „intrare în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, „trafic de migranţi” şi „complicitate la trafic de migranţi”. Cel de-al treilea cetăţean bulgar, depistat la Vama Veche, este cercetat şi pentru infracţiunea de „introducere sau scoatere din ţară a drogurilor de risc, fără drept”. Astăzi dimineaţă, 11 cetăţeni irakieni au fost predaţi autorităţilor de frrontieră din Bulgaria. Cele trei călăuze bulgare şi un alt cetăţean irakian vor fi audiaţi la Parchetul Tribunalului Constanţa.