Taxarea medicamentelor "gripează" reforma Sănătăţii

Taxarea medicamentelor "gripează" reforma Sănătăţii

Noua conducere de la Ministerul Sănătăţii a scos din dezbatere legi importante. Decizia a stârnit revolte, reformele anunţate fiind practic blocate.

Primele decizii luate de ministrul interimar al Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu, au vizat retragerea unor legi importante aflate în dezbatere publică pe site-ul MS. Anunţul a stârnit nemulţumirea fostului ministru, Eugen Nicolăescu. "Am luat act cu surprindere şi îngrijorare de decizia ministrului interimar de a retrage din dezbatere publică proiectele privind taxa clawback şi modul de calcul al preţului medicamentelor, pe care o consider neîntemeiată". Şi taberele direct vizate de cele două legi - producătorii de medicamente generice şi producătorii internaţionali - au fost la fel de nemulţumite, dar din motive diferite. În timp ce Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice reclamă faptul că nu le-au fost luate în calcul propunerile, producătorii internaţionali se declară "îngrijoraţi faţă de retragerea din dezbatere publică a celor două proiecte". Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente: "Cele două proiecte puse pe site de ministrul Nicolăescu pe ultima sută de metri nu cuprindeau nimic din ceea ce s-a discutat cu investitorii români. Astfel, noi am vrut o metodologie a preţului la medicamente făcută în aşa fel încât să nu mai dispară cele ieftine de pe piaţă şi o taxă clawback diferenţiată ca să nu omorâm producătorii români."

  • Bănicioiu, ministrul interimar al Sănătații, a retras două legi propuse de fostul ministru

Legi esenţiale, făcute cu voluntari Reprezentanţii pacienţilor cred că toată disputa ascunde de fapt lipsă de precupare şi de soluţii. "Ministerul Sănătaţii nu are specialişti capabili să le găsească. Lucrează cu voluntari din comisiile de specialitate. Este clar că trebuie să încurajăm consumul de medicamente ieftine. Există şi 14 medicamente cu aceeaşi moleculă, iar diferenţele de preţ dintre ele sunt de la simplu la dublu. Cel mai ieftin nu trebuie taxat", este propunerea lui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor. Şi puţinii oameni din MS care cunoşteau sistemul au plecat însă odată cu retragerea liberalilor din Guvern, ceea ce compromite şi modificările care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 aprilie. Ieri după-amiază, ministrul interimar al Sănătăţii a anunţat că de fapt "nu este vorba despre o anulare a dezbaterii proiectelor în cauză, ci despre o amânare a acesteia, până în momentul în care va fi numită o nouă conducere a MS, iar cadrul dezbaterii să fie asigurat într-un mod coerent". "Cred că în toamnă vom schimba din nou ministrul la Sănătate. Vom ajunge la 40 de miniştri în 25 de ani." VASILE BARBU, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor

  • „Decizia lui Eugen Nicolăescu va avea efecte catastrofale”

Ne puteți urmări și pe Google News