Limbajul străzii într-o emisiune de dezbatere la TV, agresivitatea, intimidarea şi chiar linşajul mediatic par să nu atingă membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului. Imuni la degradarea spaţiului audiovizual, cei ce ar fi trebuit să vegheze la aplicarea legii n-au putut nici ieri să adopte o decizie de sancţionare în cazul "Sintezei zilei" din 14 ianuarie. Atunci, în emisiunea directorului postului Antenei 3, Mihai Gâdea, au fost atacaţi dur şapte jurnalişti, iar Andreea Pora a fost batjocorita într-un mod incalificabil.
Verdictul se lasă aşteptat
După patru ore de discuţii, membrii CNA au făcut trei propuneri de sancţionare: întreruperea programului Antena 3 timp de 10 minute (Narcisa Ioga), somaţie (Radu Călin Cristea) sau amendă de 50.000 de lei (Lorand Turos).
După două runde de vot, Narcisa Iorga a renunţat la propunerea ei şi a susţinut, alături de Florin Gabrea, Valentin Jucan şi Laura Georgescu, propunerea lui Lorand Turos. Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea au considerat că pentru atacul mediatic fără precedent este suficientă o somaţie, deşi în urmă cu numai şase luni aceleaşi imagini cu Andreea Pora mâncând, neînsoţite însă de comentarii, sunete de animale sau deja cunoscutul "suge…, suge…" aduseseră postului RTV o amendă de 10.000 de lei.
"Cred că în momentul în care vânezi şi eşti vânată trebuie să fii atentă cum te prezinţi. Ar fi fost culmea, ca post TV, să nu te foloseşti de asemenea imagini", a spus Radu Călin Cristea, referindu- se la imaginile cu Andreea Pora . Niciuna dintre părţi nu a putut să obţină majoritatea. Votul va fi reluat.
Dezumanizarea adversarului
Prezenţi la CNA, Gelu Trandafir, reprezentant Freedom House şi fost membru CNA, Andrei Cornea, Grupul pentru Dialog Social şi Ioana Avădani, directorul Centrului de Jurnalism Independent au atras atenţia asupra unor pericole. "După parerea mea, s-a ajuns la o limită, extremă. Este intolerabil. S-a spus că o fac şi alţii. Dar asa cum niciun om care fură nu poate să se justifice că au mai furat şi alţii, nici Antena 3 nu se poate justifica spunând că şi alţii au adus insulte", a spus Andrei Cornea. El a mai spus şi că toate aceste acţiuni au ca scop descurajarea altor jurnalişti care exprimă opinii neconvenabile, iar libertatea presei este pusă în pericol.
"Unde a făcut Andreea Pora ceva care să semene la mare distanţă cu ceea ce a făcut Antena 3? Care e scopul? După părerea mea, este dezumanizarea adversarului, reducerea lui la stadiul de subom – şi aţi văzut o mostră, cu mugete (…) Mircea Badea vorbea de forme de viaţă. (…) Ar putea să-i dea şi cineva cu bâta în cap", a concluzionat Andrei Cornea de la GDS.
Declaraţii halucinante În momentul
Radu Călin Cristea: "Privitor la Andreea Pora, în momentul în care în mai toate studiourile TV semeni vânt, culegi furtuna. (…) În clipa aceasta nu poţi să nu te aştepţi la o reacţie nu similară, ba chiar disproporţionată din partea cealaltă. (…). Andreea Pora a avut o poziţie mai războinică, mai bărbăetască. S-a pus cumva în ipostaza de paratrăsnet."
Christian Mititelu: "Cred că trebuie să privim această emisiune cu detaşare. Pe mine nu mă interesează atât de mult aceste grohăituri şi behăituri. Dar, imaginaţi-vă, dacă n-ar fi fost acest montaj, ce-aţi fi auzit? Aţi fi auzit lucruri mai grave decât o astfel de glumă (…) Cred că dăm o importanţă nemăsurată unei emisiuni care ce e de fapt? Un conflict între două sau câteva posturi. Asta avem, două orientări care trag unul în celalălt. Nu cred că trebuie să intrăm în acest joc. Am şi spus, eu nici nu-i consider jurnalişti pe cei care fac aşa ceva, sunt propagandişti".
Cum văd Antenele povestea
Avocata Mirela Bomboe (foto), reprezentanta Antenelor la CNA, a încercat să acopere derapajele mediatice invocând interesul public.
"După cum aţi putut viziona, am asistat la un demers jurnalistic justificat de aspecte de interes public, toate fiind dovedite cu imagini, declaraţii, luări de poziţie ale celor "semnalaţi". Toate afirmaţiile făcute în cadrul emisiunii au fost dovedite, toate opiniile şi toate judecăţile de valoare au avut o bază factuală puternică", susţine avocata Mirela Bomboe.
Întrebată de Valentin Jucan, membru CNA, cum explică un pasaj din emisiunea lui Mircea Badea, în care Laura Georgescu, şefa CNA, este caracterizată ca fiind "sluga lui Ponta", Mirea Bomboe a răspuns fără să clipească: “Ce invocaţi dvs este o opinie a unui jurnalist exprimată într-o emisiune".