Goma, localitate cu peste un milion de locuitori, aflată pe malul unui lac, se găsește la aproximativ 350 de kilometri sud de locul unde a fost înregistrată a doua cea mai mare epidemie de Ebola, acum un an.
Febra hemoragică s-a răspândit treptat spre sud, infectând aproape 2.500 de oameni și ucigând peste 1.600 dintre aceștia.

Încă nu este clar cât de mult a intrat pacientul în contact cu alte persoane din Goma sau de cât timp se afla persoana respectivă în localitate, au declarat oficialitățile.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății susține că se încearcă descoperirea a cât mai multor detalii.
“Este vorba de un caz din Butembo”, oraș aflat la 200 km nord de Goma, a declarat Richard Kitenge, șeful echipei de intervenție contra Ebola, care a adăugat că pacientul va fi dus înapoi în Butembo pentru tratament.

Orașul Goma se pregătește de apariția Ebola de peste un an, înființând stații de spălare a mâinilor și îndemnând ferm conducătorii de moto-taxiuri să nu folosească niciodată căștile de protecție de la unul la altul.

Cu toate acestea, virusul a fost dificil de limitat în mai multe zone rurale.

Neîncrederea localnicilor cu privire la reprezentanții ministerului sănătății, dar și violențele cauzate de milițiile din zonă au dăunat eforturilor de limitare a răspândirii acestei boli, numărul de noi cazuri chiar crescând.

Ebola provoacă diaree, vărsături și febră hemoragică, putând fi răspândită prin fluide corporale. Epidemia dintre 2013 și 2016 a ucis mai mult de 11.300 de persoane în Africa de Vest.