Evenimentul Zilei > Actualitate > Primul caz de ebola in Republica Congo
Primul caz de ebola in Republica Congo

Primul caz de ebola in Republica Congo

Oficialitățile din Goma, oraș din estul republicii Congo, au declarat că medicii au descoperit ieri un prim caz de Ebola. Există îngrijorarea că virusul s-ar putea răspândi mai repede într-o zonă dens populată, aproape de granița cu Rwanda.

Goma, localitate cu peste un milion de locuitori, aflată pe malul unui lac, se găsește la aproximativ 350 de kilometri sud de locul unde a fost înregistrată a doua cea mai mare epidemie de Ebola, acum un an.
Febra hemoragică s-a răspândit treptat spre sud, infectând aproape 2.500 de oameni și ucigând peste 1.600 dintre aceștia.

Încă nu este clar cât de mult a intrat pacientul în contact cu alte persoane din Goma sau de cât timp se afla persoana respectivă în localitate, au declarat oficialitățile.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății susține că se încearcă descoperirea a cât mai multor detalii.
„Este vorba de un caz din Butembo”, oraș aflat la 200 km nord de Goma, a declarat Richard Kitenge, șeful echipei de intervenție contra Ebola, care a adăugat că pacientul va fi dus înapoi în Butembo pentru tratament.

Orașul Goma se pregătește de apariția Ebola de peste un an, înființând stații de spălare a mâinilor și îndemnând ferm conducătorii de moto-taxiuri să nu folosească niciodată căștile de protecție de la unul la altul.

Cu toate acestea, virusul a fost dificil de limitat în mai multe zone rurale.

Neîncrederea localnicilor cu privire la reprezentanții ministerului sănătății, dar și violențele cauzate de milițiile din zonă au dăunat eforturilor de limitare a răspândirii acestei boli, numărul de noi cazuri chiar crescând.

Ebola provoacă diaree, vărsături și febră hemoragică, putând fi răspândită prin fluide corporale. Epidemia dintre 2013 și 2016 a ucis mai mult de 11.300 de persoane în Africa de Vest.