Evenimentul Zilei > International > 101 de proiectile din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în capitala Insulelor Solomon. Doi bărbați morți, în urma unei explozii
101 de proiectile din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în capitala Insulelor Solomon. Doi bărbați morți, în urma unei explozii

101 de proiectile din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în capitala Insulelor Solomon. Doi bărbați morți, în urma unei explozii

Mai multe proiectile americane care datează din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite de autorități în capitala Insulelor Solomon. Oamenii legii lansează un apel către cetățeni. Doi bărbați au fost uciși la începutul lunii curente.

Un bărbat din Honiara, capitala Insulelor Solomon, a descoperit în curtea propriei locuințe mai multe bombe. Autoritățile care au intervenit la fața locului au transmis că au fost depistate 101 de proiectile americane de 105 mm. Acestea urmează să fie distruse.

Context

Un bărbat din capitala Insulelor Solomon săpa în curtea casei sale, pentru a instala o fosă septică. Acesta a descoperit bombe neexplodate și a alertat autoritățile.

În urma verificărilor demarate de către organele competente, au fost raportate 101 de proiectile americane de 105 mm, care datează din Al Doilea Război Mondial.

„Un bărbat din Honiara a găsit peste 100 de obuze din Al Doilea Război Mondial în grădina sa, în timp ce săpa o gropă pentru o fosă septică”, a scris Lachlan Strahan, Înaltul Comisar australian pentru Insulele Solomon, pe Twitter, potrivit Digi24.

„Expertul australian în îndepărtarea dispozitivelor explozive Ian Percy ajută poliția din Insulele Solomon să se ocupe de această moștenire teribilă a celui de-Al Doilea Război Mondial”.

sursă – www.rsipf.gov.sb

De când datează proiectilele

Potrivit primelor informații raportate de autoritățile locale, proiectilele datează din perioada 1939-1945, când s-a declanșat conflagrația mondială în Pacific și mii de bombe au atacat insulele din această zonă.

După încheierea războiului, Aliații ar fi trebuit să îndepărteze dispozitivele neexplodate, însă nu au dus sarcina la capăt. Mai multe depozite de muniție au fost descoperite de către autorități în zona insulelor Solomon, motiv pentru care reprezentanții instituțiilor publice au lansat un apel către cetățeni, spre a anunța organele statului dacă sesizează arme sau diverse dispozitive în curțile lor.

La începutul lunii curente, doi bărbați din capitala Insulelor Solomon au fost uciși de o bombă care a explodat în apropierea lor. Dispozitivul data din aceeași perioadă, din Al doilea Război Mondial.

Anul trecut, un cetățean britanic și un altul australian au murit, după ce un dispozitiv a explodat. Bărbații încercau să realizeze o hartă a munițiilor uitate în Insulele Solomon.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: