10 mari mistere ale lumii, care nu au fost elucidate. Au captivat imaginația publicului timp de secole

10 mari mistere ale lumii, care nu au fost elucidate. Au captivat imaginația publicului timp de secole Sursa: Wikipedia

În ciuda eforturilor depuse de arheologii amatori și profesioniști, lumea antică a păstrat multe dintre secretele sale. Și, deși unele mistere nu vor fi probabil niciodată rezolvate, altele sunt ciobite cu ajutorul noilor tehnologii.

Istoria antică abundă în mistere nerezolvate, dintre care unele, de la situri funerare pierdute la orașe scufundate, au captivat imaginația publicului timp de secole.

"Oamenii sunt fascinați de origini, oamenii sunt fascinați de mistere. Suntem foarte curioși în legătură cu ceea ce nu putem vedea, cu ceea ce a fost înainte. Fiecare nouă tehnologie care a fost pusă la dispoziția arheologilor, începând cu datarea cu carbon 14 în anii 1950, a împins radical domeniul.

Putem vedea mai adânc, mai mic și mai fin, astfel că există mult mai multe întrebări pe care le putem pune și la care putem răspunde. Am învățat multe despre cât de sofisticate erau multe situri antice", a declarat Andrea M. Berlin, profesor de arheologie la Universitatea din Boston, pentru history.com.  După cum subliniază Berlin, un arheolog din zilele noastre care găsește o bilă de lut poate folosi un reactor atomic, printre alte instrumente, pentru a deduce compoziția chimică a acesteia, în timp ce un arheolog din secolul al XIX-lea s-ar fi bazat doar pe un târnăcop și o roabă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din experiența lui Berlin, arheologii profesioniști au tendința de a evita rolul de detectiv popular, mai ales în ceea ce privește lucruri precum Arca lui Noe și mormintele încărcate de comori. Cu toate acestea, ea recunoaște sentimentul de uimire pe care îl inspiră astfel de mistere: "În zilele noastre, suntem o societate orientată spre prezent și viitor, așa că, din punctul meu de vedere, oricine căruia îi pasă, chiar și puțin, de trecut, este minunat”.

1. Liniile Nazca

În urmă cu aproximativ 2.000 de ani, o civilizație preincașă a gravat o serie de desene enorme în câmpia de coastă uscată din Peru. Cunoscute sub numele de Liniile Nazca, aceste geoglife (ilustrate în partea de sus) au rămas în mare parte necunoscute până când avioanele au început să survoleze zona în anii 1930.

Până în prezent, au fost localizate mai bine de 1.000 de desene: Cele mai multe sunt linii drepte, care se întind până la 50 de kilometri, sau forme geometrice, de la trapez la spirale, în timp ce altele înfățișează animale și plante, inclusiv un păianjen, o pasăre colibri, o maimuță, o balenă, un șarpe cu două capete, un câine și o figură umanoidă supranumită "Astronautul".

Nu mai departe de 2022, au fost descoperite 168 de noi geoglife, însă cercetătorii încă nu le înțeleg scopul. O ipoteză proeminentă le asociază cu ritualuri de apă, deși abundă și alte presupuneri.

2. Thonis-Heracleion

Un oraș portuar egiptean la Marea Mediterană, Thonis-Heracleion a servit ca un important centru comercial înainte de fondarea Alexandriei din apropiere, în jurul anului 331 î.Hr. Se presupune că eroul mitic Heracles și Elena din Troia au petrecut amândoi timp acolo. Cu toate acestea, în jurul secolului al II-lea î.Hr. centrul orașului s-a prăbușit din cauza lichefierii solului, posibil declanșată de cutremure, tsunami sau inundații.

În cele din urmă, întregul Thonis-Heracleion s-a scufundat sub apă, unde a rămas pierdut în timp până când a fost redescoperit la începutul anilor 2000 de către arheologii marini. De atunci, au fost scoase din valuri statui de mari dimensiuni, sarcofage de animale, ruine de temple, cioburi de ceramică, bijuterii, monede și chiar coșuri de fructe vechi de 2.400 de ani, aruncând astfel o nouă lumină asupra acestei Atlantide din viața reală.

3. Câmpia de Jars

Mii de borcane de piatră acoperite de licheni din Epoca Fierului, unele având o înălțime de aproape 3 metri și cântărind câteva tone, împânzesc peisajul muntos din nordul Laosului. Sculptate în mare parte din gresie și găsite în grupuri de la doar unul la 400, legenda spune că uriașii le foloseau ca pahare de vin. Mulți arheologi, pe de altă parte, cred că au servit drept urne funerare, deși rămân multe necunoscute despre scopul lor, despre modul în care au fost mutate la locul lor și despre civilizația care le-a produs.

Cercetări recente datează cel puțin unele dintre borcanele de piatră încă din anul 1240 î.Hr. ceea ce le-ar face mult mai vechi decât rămășițele umane îngropate în apropiere. Ceea ce complică lucrurile este faptul că multe dintre borcane se află în câmpuri de muniții neexplodate, vestigii ale unei campanii masive de bombardamente americane din timpul Războiului din Vietnam, și, prin urmare, nu pot fi studiate în siguranță.

4. Golful

Guanabara

Sursa: Wikipedia

În urma unui pont primit de la localnici, controversatul explorator de epave Robert Marx a afirmat în 1982 că a descoperit un număr de vase romane cu două mânere, cunoscute sub numele de amfore, în Golful Guanabara din Brazilia. Potrivit lui Marx, amforele acoperite de craci au oferit dovada că romanii au fost primii europeni din Brazilia, fiind anterioare portughezilor cu peste 1.000 de ani.

Cu toate acestea, el nu a reușit niciodată să exploreze pe deplin situl, deoarece guvernul brazilian i-a interzis accesul în țară pentru presupuse jafuri și a oprit cu totul explorarea subacvatică. Marx a reacționat acuzând marina braziliană că a aruncat sedimente pe amfore pentru a nu fi nevoit să rescrie istoria. Până în prezent, prezența romană pe coasta braziliană rămâne extrem de nedovedită.

5. Candelabrul din Paracas

La nord-vest de Liniile Nazca, sculptat într-un versant de deal cu vedere spre Golful Pisco din Peru, se află Candelabrul Paracas, un alt geoglif masiv care se întinde pe o distanță de aproximativ 600 de metri de sus până jos. Deși ceramica găsită în sit a fost datată în jurul anului 200 î.Hr., nimeni nu cunoaște vârsta candelabrului în sine. Rațiunea sa de a fi rămâne la fel de neclară. O teorie susține că a servit ca instrument de navigație pentru marinari, în timp ce o alta susține că reprezenta tridentul zeului creator.

6. Sacsayhuamán

În altă parte în Peru, chiar în afara orașului Cuzco, se află rămășițele fortăreței Sacsayhuamán, care a fost construită cu multă migală de incași în anii 1400. La fel ca la Machu Picchu, muncitorii incași au mutat cumva roci enorme la locul lor - unele dintre ele cântărind 125 de tone sau mai mult - înainte ca zidarii să le taie, folosind doar unelte din bronz și piatră, și să le potrivească fără mortar. Deși colonizatorii spanioli au dezmembrat o mare parte din sit pentru a obține materiale de construcție, Sacsayhuamán a rămas suficient de solid din punct de vedere structural pentru a rezista la cutremure mari și la alte distrugeri ale timpului.

7. Mormântul Cleopatrei

mormant cleopatra

Pentru un conducător antic, se știu multe despre Cleopatra a VII-a, supranumită ultima regină a Egiptului, care a avut o relație celebră atât cu Iulius Cezar, cât și cu Marc Antoniu, iar mai târziu s-a sinucis în anul 30 î.Hr. în urma înfrângerii lui Antoniu și a ei în bătălia de la Actium. Cu toate acestea, locația mormântului lui Antoniu și al ei - se presupune că cei doi au fost îngropați împreună - rămâne un mister total. Unii cercetători cred că acesta a locuit în Alexandria, capitala sa și centrul cultural de odinioară al lumii mediteraneene, dar a fost pierdut în urma unui tsunami în anul 365 d.Hr. Alții bănuiesc că se află în altă parte în Delta Nilului, posibil într-un templu dedicat lui Isis și Osiris, zeii cu care Cleopatra și, respectiv, Antoniu s-au asociat. Pe lângă Cleopatra, alte locuri de înmormântare legendare pierdute sunt cele ale lui Alexandru cel Mare și Genghis Khan.

8. Manuscrisul Voynich

În 1912, comerciantul de cărți rare Wilfrid Voynich a achiziționat un manuscris medieval despre care susținea că a fost adăpostit într-un "castel antic din sudul Europei". Scris într-o limbă dispărută, sau cod, pe care nimeni nu o putea recunoaște și plin de ilustrații ciudate cu plante fictive și femei goale, manuscrisul i-a nedumerit pe cercetători de atunci, inclusiv pe Alan Turing și pe cei de la FBI, care au încercat și nu au reușit să rezolve cazul.

De-a lungul anilor, mai multe persoane au declarat că l-au descifrat, dar de fiecare dată au fost întâmpinate cu un cor masiv de îndoieli. Unii suspectează că totul este o farsă elaborată. Acum, adăpostit la Universitatea Yale, manuscrisul Voynich este disponibil publicului pentru oricine este interesat să încerce să rezolve enigma o dată pentru totdeauna.

9. Monumentul Yonaguni

În largul coastei insulei japoneze Yonaguni se află o structură stâncoasă subacvatică, cu o lungime de cel puțin 165 de metri și o lățime de 65 de metri, care seamănă cu o piramidă în trepte construită de om. Descoperită în anii 1980 și cunoscută acum sub numele de Monumentul Yonaguni, unii cercetători cred că este vorba despre ruinele unei civilizații antice. Cu toate acestea, mulți alți cercetători susțin că "Atlantida Japoniei" nu este altceva decât un fenomen natural curios, modelat de ridicarea tectonică și de curenții oceanici.

10. Stonehenge

Construcția lui Stonehenge, unul dintre cele mai emblematice repere preistorice din lume, a început în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, înainte ca Anglia să intre chiar în epoca bronzului. Bine studiat timp de secole, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că a funcționat ca un loc de înmormântare - și acum se știe de unde provin pietrele masive. Cu toate acestea, celelalte secrete ale lui Stonehenge rămân încăpățânat evazive, implicând posibila sa semnificație religioasă, ceremonială, astronomică și terapeutică.