Marcel Boloș a spus că Guvernul a pregătit o serie de măsuri pentru românii vulnerabili. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a menșionat că peste două milioane de cetățeni nu își vor putea permite un trai decent pentru 2023.
Marcel Boloș a spus că există o serie de date care arată că sărăcia din România a crescut, iar acest fenomen poate face ca peste două milioane de cetățeni să nu poată avea un trai decent în acest an. Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a adăugat că Guvernul a pus la punct un pachet de măsuri pentru românii vulnerabili.
„Vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a transmis ministrul Marcel Boloş. Este vorba de programul de Incluziune și Demnitate Socială care se desfășoară în perioada 2021-2027, dar și de programul Educație și Ocupare, 2021-2027.
Executivul vrea ca prin aceste două programe să ajute persoanele vulnerabile prin asigurarea accesului la servicii. În plus, românii care au venituri mici vor avea partea în 2023 de șase tranșe de câte 250 de lei pe cardurile lor sociale cu care vor putea achiziționa mese calde sau alimente. Sumele vor intra o dată la două luni pe cardurile românilor vulnerabili.
Ajutor pentru energie
Mai mult decât atât, Guvernul a pus la punct un ajutor privind facturile la energie ale românilor vulnerabili. Ei vor primi suma de 1.400 de lei pentru a-și plăti facturile până la data de 31 decembrie 2023. Banii vor fi primiți de aceste persoane în două tranșe, 700 de lei în luna februarie și 700 de lei în luna septembrie. Ajutorul va fi acordat pe loc de consum/gospodărie. Pentru această măsură au fost alocați patru miliarde de lei.
Persoanele care vor beneficia de această măsură sunt:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei;
- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Preșcolarii și elevii vor avea parte de vouchere pentru haine și rechizite
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat că va ajuta preșcolarii și școlarii și în 2023. Ei vor primi suma de 500 de lei pentru a-și cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru anul școlar 2022-2023. De această măsură vor beneficia 405.000 de preșcolari și școlari, faţă de 245.000 anul trecut. Cei care vor avea parte de acest sprijin sunt:
- copiii din învăţământul de stat preşcolar, cu condiţia ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei),
- elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (1.275 lei).
Guvernul oferă pachete alimentare și în 2023
Guvernul a căzut de acord să ofere și anul 2023 pachete alimentare de 24 de kilograme. În aceste pachete vor fi incluse produse românești. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. De aceste ajutor vor avea parte de 1.188.852 beneficiari. Pachetele conţin 12 alimente de bază. Acestea provin de la producători din România. Produsele care vor fi incluse în aceste pachete sunt:
- făină albă de grâu (cinci pungi de un kilogram);
- mălai (patru pungi de un kilogram);
- paste făinoase (două pungi de 400 grame);
- ulei (patru sticle de un litru);
- zahăr (două pungi de un kilogram);
- orez (patru pungi de un kilogram);
- conserve din carne de vită (cinci cutii de 300 grame);
- conserve din carne de porc (trei cutii de 300 grame);
- conserve pate de ficat de porc (cinci cutii de 200 grame);
- borcane de compot de fructe (două borcane de 720 mililitri);
- gem de fructe (un borcan de 360 grame);
- gem de fructe dietetic (un borcan de 360 grame).
Persoanele cu dizabilități sunt ajutate de statul român
Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a luat în calcul și ajutorul pentru persoanele cu dizabilități care au nevoie de anumite aparate. Așadar, vor fi investiți bani pentru a fi achiziționate tehnologii asistive (rampe electrice, softuri de citire pentru nevăzători etc.). Este important de precizat că a mai fost pus în practică un proiect de acest gen în perioada 2014-2020. Atunci au fost ajutațe persoanele cu vârsta între 18 şi 64 de ani.
Vor fi ajutate peste 7.000 de persoane cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Ei vor primi vouchere în valoare de de până la 5.000 euro. Cu acești bani ei vor trebui să își achiziționeze echipamentele de care au nevoie. Pe această listă sunt trecute: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar şi instrumente manipulatoare robotizate.
Trusouri pentru nou-născuţi
Un alt ajutor pe care Guvernul l-a gândit va fi primit de mamele şi copiii nou-născuţi care fac parte din categoriile cele mai defavorizate. Mamele vor beneficia de un ajutor de 2.000 de lei pentru a cumpăra trusouri pentru bebeluși. Aceste vouchere vor fi oferite în primele trei luni de la nașterea copiilor. Mamele le vor primi sub forma unor tichete sociale pe suport electronic, potrivit News.ro.
Persoanele care vor beneficia de acest beneficiu sunt:
- mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat,
- mamele care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei,
- mamele cu dizabilităţi,
- mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă – victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale,
- mame şi care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile,
- mamele minore,
- mamele – cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.