Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu : Problema României, LIPSA locurilor de muncă. Tinerii "contribuie" cel mai mult la șomaj

14-02/03_Basescu_Traian_CP-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 1482 Vizualizari

Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă, a declarat, astăzi, la Roman, preşedintele Traian Băsescu, care a participat la inaugurarea fabricii TRW. El a subliniat că principalul mesaj pe care vrea să îl transmită investitorilor este că pot avea încredere în România. Vă prezentăm cele mai importante declarații făcute de șeful statului:

 • Încep prin a vă mulţumi dumneavoastră, angajaţilor, dar şi celor care au contribuit la această investiţie, în primul rând domnului vicepreşedinte al Grupului TRW, care a decis să îşi extindă afacerile în România. Sigur, activitatea administraţiilor locale este ilustrativă pentru că deschiderea primăriei pentru a crea condiţii acestei investiţii a făcut ca investiţia să aibă loc aici.
 • Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă.
 • Este adevărat, la nivel naţional, nu avem un şomaj foarte mare comparativ cu ce se întâmplă în multe alte ţări din UE, şomajul este de 7,3 - 7,4%. Dar în rândul tinerilor şomajul ajunge la 24%.
 • Deci, cei care contribuie cel mai mult la şomaj - şi pun între ghilimele 'contribuie cel mai mult la şomaj' - sunt tinerii. Ei termină şcolile şi nu au o soluţie.
 • Iar faptul că media de vârstă a salariaţilor din fabrica dumneavoastră este scăzută arată că această investiţie şi-a atins obiectivul. Vreau, de asemenea, să mai subliniez un lucru pentru că, de obicei, spunem lucruri rele despre toate guvernele, că de asta sunt guverne, să fie tocate.
 • Dar investiţia de aici este şi un efect al unor politici lansate în perioada 2008 - 2011, când s-au introdus schemele de ajutor de stat.
 • Din cei 13,5 milioane de dolari care se investesc până în 2016 în fabrica dumneavoastră, 4,7 milioane sunt bani de la statul român. Şi nu pentru că statul român este un prost afacerist sau un stat dispus să facă cadou, dar cei 4,7 milioane de euro care se vor investi şi de statul român în această fabrică vor genera 28 de milioane de euro la bugetul de stat, din care 10,5 milioane numai la fondul de pensii, prin CAS-ul care se percepe pe salariile lucrătorilor.
 • Aş merge puţin mai departe, pentru că această schemă de ajutor nu este o schemă dedicată acestei fabrici. În perioada 2008 - 2013, guvernele României au pus la dispoziţia investitorilor străini şi români ajutoare de stat în valoare de 770 de milioane de euro, din totalul unor investiţii de 3,1 miliarde de euro. Asta a creat condiţiile să se întâmple ceea ce vedem astăzi, că România creşte, an de an, exporturile, inclusiv în perioada de criză.
 • Şi mai este un lucru care trebuie observat şi îl spun nu neapărat pentru dumneavoastră, ci şi pentru presă, poate ajunge la toţi cetăţenii.
 • Din cei 770 de milioane de euro ajutoare de stat date investitorilor pentru a crea locuri de muncă şi a face investiţii s-au consumat, s-au plătit doar 320 de milioane, ceea ce înseamnă că investiţiile încă nu sunt terminate şi că potenţialul industrial al României este în creştere.
 • Este clar că, prin neplata integrală a ajutoarelor de stat pe care Guvernul României le-a aprobat, există resursă ca, în continuare, investiţiile să crească şi să se creeze locuri de muncă.
 • Este principalul mesaj pe care vreau să vi-l dau, şi anume acela că puteţi avea încredere în România. În mod cert, aici se vor crea şi locuri de muncă şi, uşor-uşor, după această criză năprasnică din perioada 2009 - 2010, chiar şi 2011, economia României devine tot mai performantă, tot mai competitivă.
 • Producţia de la dumneavoastră se va exporta în proporţie de 95%, iar oameni modeşti, oameni medii, dar şi oameni cu foarte mulţi bani, care vor merge cu Range Rover, sau cu Rolls Royce, sau cu ştiu eu ce alte maşini, vor avea viaţa apărată de munca dumneavoastră.
 • Eu vă doresc succes, vă asigur că şi după ce o să îmi termin mandatul o să privesc cu atenţie la această fabrică.
 • Astăzi sunteţi 100, alţi 300 vor fi angajaţi foarte curând. Până la sfârşitul anului veţi fi peste 600 de salariaţi, iar până în 2016 veţi fi o familie de peste 1.200 de salariaţi aici.

Contractul dintre administraţia locală şi firma americană TRW a fost semnat în luna aprilie 2013 şi, potrivit reprezentanţilor companiei, până în 2017 sunt prevăzute circa 1.800 - 2.000 de locuri de muncă. La fabrica din municipiul Roman au fost angajate deja circa 300 de persoane.

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI