Ziua Scafandrilor Români, forțele de elită ale Flotei Navale. Record mondial la scufundare ascuns de comuniști

Ziua Scafandrilor Români, forțele de elită ale Flotei Navale. Record mondial la scufundare ascuns de comuniști

De Ziua Scafandrului Român, 15 noiembrie, în portul militar s-au sărbătorit 50 de ani de la înființarea Centrului de Scafandri Militari Constanța. Au fost prezenți actuali și fosți scafandri, printre ei fiind și cei care, în 1984, au înregistrat recordul mondial de scufundare în saturație, la adâncimea de 500 de metri.

Semicentenarul Centrului de Scafandri Militari a fost sărbătorit printr-o ceremonie militară și religioasă, Portul Militar Constanța. De-a lungul celor 50 de ani, instituția a brevetat peste 1.000 de scafandri care și-au desfășurat activitatea, atât în domeniul militar, cât și în domeniul civil. Activitățile celor 300 de scafandri militari constau în asigurarea securității traficului maritim și fluvial în zonele portuare, prin căutarea și eliminarea pericolelor subacvatice, precum și numeroase misiuni în teatrele de operații din Irak și Afganistan. Montarea conductelor petroliere între platformele marine și țărm a fost una dintre cele mai dificile și mai complexe lucrări executate de către scafandrii militari pentru economia românească în perioada 1984 - 1987. 

Șeful Centrului de Scafandri Militari, cdor Bogdan Dumitrescu, spune că, în 1984, s-a înregistrat un record mondial de scufundare în saturație, la o adâncime de 500 de metri, realizat la Laboratorul Hiperbar al Centrului. Dorința lui este ca în 2018, “suntem într-un proces de achiziție al unor camere hiperbar, containerizate”, să se reediteze performanța. “Este un record național nedepășit nici astăzi. Locul trei în lume”, explică Daniel Munteanu, unul dintre cei patru scafandri militari care în urmă cu 33 de ani au doborât recordul de scufundare, rezistând timp de 7 zile în hiperbară, împrteună cu colegii săi Costantin Fântână, Valentin Nicolae și Gheorghe Oancea. Atunci, totul s-a ținut la secret. Daniel  Munteanu este din Brașov, a copilărit și a învățat în același cartier cu Dumitru Prunaru, primul român care a ajuns în Cosmos. “De el știe lumea, de noi nu a știut nimeni din cauză că eram în haină militară și nu trebuia să afle”

Deși ar avea nevoie de dotări și echipmente serioase, scafandrii militari nu se plâng. “Scafandrii sunt forțele de elită ale Flotei noastre. Sunt prezenți în situații de urgență, în sprijinul populației civile, în situații în care meseria lor o cere. In același timp, scafandrii se pregătesc în mod intens pentru executarea misiunilor pe care le presupune și situația oarecum tensionată din Marea Neagră, la acest moment. În condițiile de securitate ale Mării Negre, scafandrii au un rol foarte important în apărarea obiectivelor de la litoral, a porturilor, a punctelor obligatorii de trecere. Ei sunt ochii și urechile de sub apă sau de la suprafața apei, a Forțelor Navale, fiind, împreună cu celelalte unități ale Forțelor Navale, în serviciu de luptă permanent, de-a lungul întregului litoral românesc” a declarat, pentru EVZ, șeful SMFN, viceamiral Alexandru Mîrșu.

Ne puteți urmări și pe Google News