Editura Evenimentul si Capital

Ziua Radioului, 1 noiembrie, aniversată cu „hit-uri” ale muzicii clasice, la Sala Radio!

Autor: | | 0 Comentarii | 80 Vizualizari


Vezi galeria foto:

La 1 noiembrie 1928, cu 86 de ani în urmă, avea loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic, Beethoven şi Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a, Eroica, şi doi apreciaţi muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, sunt elementele de atracţie reunite în concertul aniversar ce va avea loc vineri, 31 octombrie 2014, ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

Sub bagheta unuia dintre cei mai apreciaţi dirijori români ai momentului, Tiberiu Soare, dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi cu participarea pianistului Horia Mihail, solist concertist al aceloraşi ansambluri, aplaudat şi în numeroase turnee naţionale, vă veţi bucura de un program special la Sala Radio.

Seara se deschide cu o lucrare românească - Privelişti moldoveneşti (Mihail Jora). Alegerea nu este deloc întâmplătoare deoarece numele muzicianului român este strâns legat de istoria Radio România şi a ansamblurilor muzicale ale instituţiei. Orchestra Naţională Radio a luat naştere în acelaşi an 1928, din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora. Acesta a propus înfiinţarea unui ansamblu care să interpreteze în direct diferite genuri de muzică şi a fixat data primului concert de muzică simfonică în 30 noiembrie 1928.

Programul serii va cuprinde două creaţii celebre ale repertoriului simfonic: Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, semnat de Grieg la doar 24 de ani, lucrare puternic influenţată de folclorul norvegian şi de peisajul fascinant al fiordurilor din ţara natală a compozitorului şi Simfonia a III-a - Eroica, partitură dedicată iniţial de Beethoven lui Napoleon Bonaparte.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului, îşi desfăşoară activitatea de dirijor din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia şi este invitat să dirijeze prestigioase ansambluri din străinătate. Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă şi de balet, dar în egală măsură s-a implicat şi în evenimente inedite bazate pe inovaţie, cum ar fi proiectul „Mozart Rocks”, o întâlnire între clasic şi contemporan.

Începând din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale.

Printre recentele sale succese internaţionale se numără şi concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfăşurat cu participarea Angelei Gheorghiu şi a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat în Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă al cărei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), în cadrul unui festival anual - Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).

 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate