Editura Evenimentul si Capital

Ziar românesc, interzis la sărbătorirea Zilei Naționale la Montreal

Autor: | | 7 Comentarii | 911 Vizualizari

Poate tinerii cititori ai Evenimentului zilei nu știu, dar când Ion Iliescu era președinte, ziaristei acreditate pe lângă Administrația Prezidențială i s-a ridicat acreditarea la Palatul Cotroceni. Era o premieră, din fericire, nu s-a mai repetat

Ziar supus presiunilor prezidențiale” a fost cândva emblema afișată cu mândrie de Evenimentul zilei, pentru că până la acea decizie a președintelui Ion Iliescu, lider al actualului PSD, un asemenea fapt nu mai avusese loc în presa liberă, de după Revoluția din 1989. Și, din fericire, nici nu s-a mai repetat în România în ceea ce privește presa.


FOTO; Ziua României, sărbătorită la Consulatul din Montreal FOTO: MAE.ROGest electoral

Acum, în plină campanie electorală, festivitățile organizate cu prilejul Zilei României au marcat o premieră la Montreal: ziarul Zig- Zag Român-Canadian, publicație care de peste un deceniu se distribuie gratuit românilor, în special din Montreal, și la conducerea căruia este și Cristina Sofronie, corespondentul Evenimentului zilei în Canada, a fost pentru prima dată „tăiat” de pe lista invitaților la festivitățile organizate (în data de 28 noiembrie) de Consulatul General al României de la Montreal, condus de Victor Socaciu, reprezentantul PSD.


FOTO; Victor Socaciu a ținut un discurs în fața invitaților la Ziua României FOTO: MAE.RO Directorul publicației, Răzvan Dupleac, consilier în emigrație, spune că, mai ales într-o țară cum este Canada - recunoscută internațional pentru deschiderea către multiculturalitate și respectul față de multitudinea opiniilor - neinvitarea ziarului la Ziua României i se pare un gest de neimaginat.

„Ziarul nostru este binecunoscut românilor de aici, de peste un deceniu. În toți acești 10 ani nu s-a mai întâmplat să nu fim invitați la festivitățile de 1 Decembrie organizate de Consulatul României. Primim și onorăm cu multă plăcere invitațiile la diversele evenimente organizate de românii de aici, le încurajăm și le susținem, dar așa ceva...pur și simplu numi găsesc cuvintele! De asemenea, suntem invitați la diverse comunicări organizate de autoritățile canadiene, dar acum brusc să „uite” Consulatul Român de existența unui ziar care este publicat de peste un deceniu, mi se pare incredibil! Suntem banați de PSD? Suntem onorați! Suntem banați de reprezentantul României la Montreal? Ei bine, la asta chiar aș vrea să avem răspunsul MAE, Guvernului României, Departamentului Românilor de Pretutindeni și al Președinției României”.

Ziar „penalizat”

Și Cristina Sofronie, corespondentul Evenimentului zilei în Canada și redactorșef al ZigZag Român-Canadian, spune că percepe incidentul din acest an ca pe o „banare” a ziarului.

„Nu pot să cred că a fost o omisiune a dlui consul Victor Socaciu, mai ales în timpul campaniei electorale. Chiar nu pot, atât timp cât invitațiile au fost trimise altora de zile bune, iar noi nu am primit niciun mesaj pe e-mail, nici măcar în ziua respectivă. Este ziarul „penalizat” de dl consul numit în 2014 de către fostul premier Victor Ponta în acest post? Este poziția PSD față de media din diaspora?”, întreabă Cristina Sofronie.

Jurnalista refuză să creadă că MAE, Guvernul sau Președinția României împărtășesc o astfel de poziție și chiar ar vrea să știe cum privesc acest fapt.

Invitații „apolitice”

„Da, de când Ion Iliescu a ridicat, pe vremuri, acreditarea ziaristului de la Evenimentul Zilei la Cotroceni, așa ceva nu s-a mai pomenit! Eu știu că, indiferent dacă simpatizezi sau nu un ziar, un ziarist, conform protocolului, invitațiile la evenimentele oficiale ale României trebuie să le trimiți întregii prese. Să fi uitat dl consul Socaciu că acest ziar există la Montreal cu mult timp înainte să ajungă domnia sa la post? Păi, ziarul acesta se distribuie și la Consulatul General al României la Montreal! Tot gratuit, deci îl vede acolo la fiecare ediție. Nu, nu pot crede că într-un asemenea post, în care reprezinți România, poți avea astfel de „scăpări”, să nu știi precis ce presă există cu adevărat și care nu, în locul în care, repet, ca reprezentant al României trebuie să asiguri comunicarea cu toți românii, indiferent din ce partid faci parte”, a mai spus ziarista.

Prima recepție de 1 Decembrie a lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis organizează, în această după-amiază, în premieră de la preluarea mandatului, tradiționala recepție de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni. Șeful statului nu a invitat politicieni cu probleme penale. Printre invitați se numără, însă, fostul președinte Traian Băsescu. Vor mai participa diplomați și personalități culturale și sportive. Spre deosebire de anii trecuți, la recepție au fost chemați doar jurnaliștii acreditați la Palatul Cotroceni. În 2015, Klaus Iohannis a anulat recepția de Ziua Națională din cauza tragediei din Clubul Colectiv. (Ionel Dancu)

Consuli contestați, numiți pe criterii politice

Deputatul PNL Costel Alexe a cerut Guvernului, în martie 2015, retragerea din funcție a unor consuli ai României, care nu au nicio legătură cu diplomația. Liberalul a explicat atunci că Andrei Zaharescu, consulul general al României la Cape Town (Africa de Sud) şi Victor Socaciu, consulul general al României la Montreal (Canada) nu au avut nicio activitate notabilă de când au fost numiți reprezentanți ai României în străinătate. „Opriti haosul și degringolada din MAE până când nu va fi prea târziu! Solicit urgent MAE să se distanțeze de măsurile cu caracter politic luate, în ultimul timp, de Guvern și politrucii din MAE”, spunea, atunci, deputatul.În 2014, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat că PSD a politizat consulatele României din străinătate pentru a oferi „sinecuri” membrilor de partid, ea afirmand că numiri precum cea a lui Victor Socaciu la Montreal sunt „o sfidare la adresa cetățenilor români de acolo”. Potrivit acesteia, setea nemăsurată de putere și control a PSD se vede „și în politizarea misiunilor consulare și diplomatice”.


Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate