Vin vremuri fierbinți! Cum te ferești corect de caniculă

Vin vremuri fierbinți! Cum te ferești corect de caniculă

Oricât de răcoritoare ni s-ar părea, băuturile reci ca gheața și aerul condiționat setat la 16 grade, mai degrabă ne îmbolnăvesc decât să ne „salveze” de valul de căldură care s-a abătut asupra României

Meteorologii ne atrag atenția că astăzi, dar și în intervalul iulieaugust, disconfortul termic se va accentua în sudul și estul țării, indicele de temperatură- umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. În Oltenia și Muntenia vor fi frecvent temperaturi de 35-37 de grade Celsius. Dacă vă gândiți să vă duceți la piscină, unde să vă răcoriți cu bături reci, inclusiv alcoolice, iar la prânz să vă înfruptați cu fripturi sau fast-food, faceți greșeli uriașe, spun medicii.

FOTO: Autobuzele groazei sunt cele fără aer condiționat FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Ne puteți urmări și pe Google News

„În sezonul cald trebuie să luăm în calcul ce bem, ce mâncăm, cum ne mișcăm și mai ales cum ne expunem la soare! Corpul este supus unui stres termic căruia nu-i face față ușor. Încă de la prima oră, ieșim din casă într-un val de căldură însoțit de umiditate ridicată”, spune dr. Ioan Bălănică, medic specialist nutriție și nutrigenomică.

Ce bem ca să ne răcorim

În primul rând, spune medicul, bem doar „apă plată sau ceaiuri din fructe, neîndulcite, nu foarte reci, ținute pe ușa frigiderului. Recomand consumul de apă cu lămâie, la temperatura camerei și nu foarte rece. Nu recomand consumul de cafea, ceai negru sau verde - care accentuează senzația de sete prin deshidratare -, ori băuturi carbogazoase sau sucuri de fructe - care accentuează, și ele, senzația de sete. Totodată, consumul de lichide nu trebuie să fie unul exagerat”, explică medicul.

Potrivit specialistului, alcoolul ar trebui interzis, „chiar și în cantități mici”. Literatura de specialitate arată că alcoolul este un factor de stres pentru organism, întrucât provoacă creșterea tesiunii arteriale, iar din cauza lui sunt eliberate în sânge lipide, zaharuri, cortizon etc. Ca să scape de aceste efecte, organismul este obligat să consume energie, ceea ce nu ne răcorește, evident.

Și alimentele contează

Nu în ultimul rând, pe caniculă cel mai bine ar fi să avem o dietă ușoară. „Legume crude sau puțin prelucrate prin foc, cu o mare cantitate de antioxidanți, vitamine și minerale. Apoi, fructe cu o cantitate mică de zahăr și bogate în fibre: fructe de pădure, kiwi, ananas, căpșuni și mere verzi. Recomand consumul de iaurturi degresate, supe creme de legume servite reci, sucuri și salate de legume cu dresinguri usoare cum ar fi iaurt sau muștar fără zahăr. Sunt de evitat mâncărurile grase, prăjelile și rântașurile, carnea roșie, tocăturile, conservele și mâncărurile picante” , spune dr. Ioan Bălănică.

Cremele solare nu sunt infalibile

„Mișcarea în aer liber este indicată, dar nu la orele când este foarte cald, preferăm intervalul 7-9 am și după ora 18. Nu există radiații solare benefice, ele trec prin haine și caroseria mașinii și ne afectează dacă ne lăsăm expuși prea mult. Cremele solare nu ne protejează întotdeauna, iar incidența cancerelor de piele, pornite de la expunerea excesivă la soare este în creștere exponențială. Soarele afectează toate categoriile populaționale, dar în special copiii și persoanele în vârstă”, explică dr. Ioan Bălănică.

Ghid de supravieţuire

Cei mai expuşi la caniculă sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde precum şi cei ce muncesc în soare. Conf.dr. Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgență, a compus un ghid de supraviețuire pe caniculă. Iată ce trebuie să facem:

1. În spaţii închise, acasă şi la birou.

● Nu mai folosiți aparatele electrocasnice, lumina artificială şi alte surse de căldură. Acoperiţi ferestrele expuse la soare și mentineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

● Aerisiţi dimineața sau seara târziu și reglaţi aerul condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală, nu mai mult.

2. În spații deschise - pe stradă şi la locul de muncă.

● Nu faceți efort și nu ieșiți în aer liber între orele 11.00- 18.00. Deplasările se fac la primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare);

● Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. E indicat să aveți apă de băut la dumneavoastră.

● Odihnniți-vă în spații umbrite şi răcoroase;

● Scăderea temperaturii corpului se face prin udat şi ventilat (ventilarea nu se face direct pe piele);

● Dacă resimțiți efectele căldurii (insolație, crampe etc.), activitatea fizică se reia după câteva ore de repaos.Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează sunaţi la 112 sau mergeți la cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

3. Trebuie să ai grijă și de familia ta.

● Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

● Nu lasaţi copilul sau animale în maşină, chiar și pe perioade scurte.