Vaccinarea antigripală începe din noiembrie

Vaccinarea antigripală începe din noiembrie

Românii care suferă de boli cronice, dar mai ales gravidele care doresc să se imunizeze contra gripei, pot merge la medicul de familie în a doua parte a lunii noiembrie.

Aproape 84.000 de români au ajuns la medic cu infecții respiratorii în ultima săptămână. Monitorizarea a fost făcută de medici din toată țara (20-26 octombrie 2014), iar 23 de pacienți au primit diagnosticul de gripă.

500.000 de doze

Imunizarea antigripală pentru categoriile la risc va începe abia în a doua jumătate a lunii noiembrie, în acest scop fiind cumpărate 500.000 de doze de vaccinuri. Dacă va fi cerere, se vor cumpăra mai multe, susțin oficialii din Ministerul Sănătații.

Pentru că numărul de vaccinări este foarte mic, România, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia și Serbia au lansat ieri o campanie pentru acest sezon gripal, gravidele fiind principalul grupţintă pentru vaccinare, întrucât prezintă un risc de complicații de șapte ori mai mare decât restul grupelor, a declarat şeful Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în România, Victor Olsavszky.

Principalele categorii de persoane care riscă să ajungă la complicații din cauza gripei sunt pe lângă gravide, copiii și bătrânii cu boli cronice, persoanele instituționalizate și cadrele medicale.

Fumătorii, risc major

Risc major au și fumătorii. „Europa abia acum începe să recomande vaccinarea antigripală la gravide. Unele ţări au recomandare fermă. La copii, fiecare țară definește propriile grupe ţintă. Recomandarea pentru vârstnici, în Europa, este de 75 la sută. Singura ţară care a atins acest obiectiv este Olanda”, a mai spus Olsavszky.

În România, activitatea gripală este așteptată să se intensifice din luna decembrie a acestui an și începutul anului care vine. Pentru a-și produce efectele de protecție, vaccinul are nevoie de trei săptămâni.