Va fi decuplată Bulgaria de România în dosarul MCV?
- Paul Ciocoiu
- 24 ianuarie 2015, 10:16
Vicepreședinta Comisiei Europene, Kristalina Gheorghieva, a declarat, la Bruxelles, că nu a auzit pe nimeni vorbind despre o separare a Bulgariei de România în cadrul monitorizării prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dar tot mai mulți politicieni de la Sofia, unii conectați la mediile comunitare, avertizează asupra acestui risc.
“Istoria arată că schimbările pozitive sunt posibile. Să nu ne uităm spre vecinii noștri ci să încercăm să facem lucrurile cum trebuie în țara noastră”, a spus Gheorghieva în cadrul unui briefing cu corespondenții bulgari de la Bruxelles. Oficialul comunitar a mai dezvăluit că raportul MCV va fi publicat pe 28 ianuarie, scrie agenția BTA.
Tot mai mulți oficiali de la Sofia au atras însă atenția în ultima perioadă că Bulgaria riscă să fie decuplată de România în procesul de monitorizare a reformei în justiție. Surse europene, citate de site-ul bulgar Novinite, au dezvăluit că raportul este unul general pozitiv pentru România, spre deosebire de evaluarea făcută Bulgariei. Mai mulți oficiali, printre care vicepremierul Meglena Kuneva, au vizitat Bucureștiul recent pentru a discuta despre modelul anti-corupție urmat de România. Kuneva, fost comisar european, a atras și ea atenția că noul raport va sublinia diferențele clare dintre progresul înregistrat de România și cel al Bulgariei. În aceste condiții, Bucureștiul s-ar putea rupe de Sofia în tandemul spre spațiul Schengen, a adăugat ea.
Radan Kanev, unul din liderii Blocului Reformator, un partid aliat al GERB, principala formațiune de guvernământ condusă de premierul Boiko Borisov, este unul din oficialii care au avertizat că Bulgaria riscă să rămână în urma României la capitolul luptă împotriva corupției. „Chiar dacă acest risc (al decuplării) nu se materializează, trebuie să ne resemnăm că va fi un gest făcut din milă, un gest de curtoazie pentru actualul guvern. Dacă nu vom fi oficiali decuplați, nu ar trebui să sărbătorim o astfel de decizie ca pe o mare victorie pentru că victorie este atunci când învingi corupția”, a avertizat Kanev.
La Bruxelles, Gheorghieva a mai afirmat că proiectul gazoductului South Stream nu reprezintă singura oportunitate pentru Bulgaria și nici singura sa problemă. Kristalina Gheorghieva a spus că decizia de a renunța la proiect aparține Rusiei. “Trebuie să analizăm impactul și oportunitățile pentru diversificarea aprovizionării cu gaze. Opțiunile pe care Rusia le-a oferit trebuie analizate atent”, a spus ea.
“Când o ușă se închide, alta se deschide și Bulgaria se poate folosi de oportunitățile pentru fonduri UE, care nu sunt nesemnficative, pentru a construi interconectoare cu sistemele de furnizare a gazului din țările vecine, dar și de planul Juncker și alte soluții care pot genera locuri de muncă și investiții”, a mai spus vicepreședinta CE pentru buget.
Comentând ideea construcției unui nod zonal pentru aprovizionarea cu gaze în Bulgaria, Gheorghieva a spus că aceasta s-ar putea înscrie în strategia UE pentru crearea unei uniuni a energiei. “Pentru a crea un nod de aprovizionare, ai nevoie de furnizori și de destinatari”, a precizat ea.
Vicepreședinta CE a mai spus că intenția declarată a Rusiei de a ocoli Ucraina în aprovizionarea cu gaz a Europei ridică mai multe întrebări, dintre care una ar fi cum va reuși Kievul să-și asigure aprovizionarea.