Un medic, un poliţist şi un director, obligaţi de şefi să-şi cenzureze postările de pe Facebook
- Gabriela Popescu
- 23 august 2015, 10:01
Libera exprimare nu este permisă în anumite instituţii, nici măcar dacă este vorba despre contul personal de Facebook. Trei persoane deja au păţit-o, una fiind pusă să-şi închidă contul, iar două sunt obiectul unor anchete interne. Este vorba despre un poliţist rutier, un medic şi un director.
Un poliţist rutier cu condei, din Braşov, Marian Godină, îşi făcuse un obicei în a posta zilnic istorioare din timpul intervenţiilor. Nu oferea nume sau zone concrete, relata doar latura amuzantă a faptei. Postările acestuia au devenit viral pe internet, întrucât avea talentul de a relata bine fiecare poveste. Deşi era lăudat şi devenise cunoscut, într-o zi de de miercuri, 19 august, contul său de Facebook a dispărut subit.
„Pentru că multă lume ne întreabă de ce au dispărut paginile de facebook ale colegului nostru Marian Godină, suntem în măsură să vă spunem că asupra sa s-au făcut presiuni imense de către conducerea IPJ Braşov să procedeze în acest fel, pe motiv că a adus atingere imaginii Poliţiei Române!!! Domnule inspector şef al IPJ Braşov, vă rugăm să vă interesaţi înainte de a face astfel de acuzaţii. Colegul nostru nu a făcut nimic, în afară de faptul de a promova umorul şi în acest fel de a îmbunătăţit în mod real imaginea instituţiei noastre, lucru pe care şi noi ne chinuim să îl facem de doi ani aici. În plus dacă observaţi comentariile cititorilor, aţi fi constatat faptul că 100% i-au apreciat postările şi absolut nici o persoană nu a considerat că povestioarele sale au adus atingere în vreun fel imaginii instituţiei. Dovediţi că mai aveţi o fărâmă de umanitate în domnia voastră şi nu duceţi la extrem un om atât de bun, cum este colegul nostru. Ştiţi foarte bine că nu merită aşa ceva. Cunoaşteţi foarte bine că este un bun poliţist, nu îl determinaţi să părăsească şi pe el acest sistem! Iar dacă veţi face asta, înseamnă că nu am reuşit să ne debarasăm încă de practicile gen 1989”, este postarea altor oameni ai legii, care administrează pagina de Facebook „Poliţiştii au umor”.
Aceste cuvinte au strâns peste 3.000 de likeuri şi zeci de comentarii de susţinere, reatează replicaonline.ro.
Un alt caz este cel al medicului constănţean cardiolog George Răzvan Maxim, care activează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi a ajuns în atenţia superiorilor, după ce, pe 31 iulie anul curent, a postat pe pagina sa de Facebook:
„Doresc să vă comunic pe această cale o nouă performanţă a medicinii constănţene şi a cardiologiei tomitane! Un pacient de 93 ani cu bradicardie a fost trimis la Bucureşti cu elicopterul pentru a fi cardiostimulat temporar în condiţiile în care dispunem de 2 medici cu competenţă europeană pentru cardiostimulare! Felicitări!”.
La scurt timp, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost convocată Comisia de Disciplină întrucât medicul ar fi adus atingere imaginii unităţii sanitare.
„Concluzia este clară şi anume că a defăimat spitalul în spaţiul public, ceea ce este împotriva regulamentului de funcţionare interioară şi împotriva fişei postului”, a declarat dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Judeţean.
Cu toate acestea, Dr. Maxim îşi va exercita în continuare meseria în acelaşi spital.
„Conducerea spitalului numai cu angajaţii noştri nu se mai lupta, că ne luptăm destul cu ceilalţi. Este tânăr şi este la prima abatere. El motivează că nu înţelege nişte chestii. Istoria este puţin mai lungă. Pacientul a fost trimis la Bucureşti pentru că avea şi alte complicaţii. Pacientul nu era în grija medicului Maxim, aşa că nu era îndreptăţit să vorbească despre acest caz. Există o decizie a Înaltei Curţi prin care Facebook-ul a fost declarat spaţiu public, iar fiecare îşi asumă ceea ce postează.
Este interzis prin regulamentul de ordine interioară ca un angajat să-şi vorbească de rău instituţia la care lucrează. Cred că şi în domeniul dumneavoastră este la fel. Dacă era angajat în sistemul privat, vă daţi seama că i se desfăcea contractul de muncă. Referitor la cazul Maxim, un director de investiţii de la CNADNR a fost demis după ce a declarat la un post TV că după părerea lui un sector de autostradă a fost prost făcut. Conform fişei postului, el nu avea voie să spună aşa ceva. Exact asta scrie şi la medicul Maxim în fişa postului. Cei de la CNADNR nu au discutat de mustrare sau avertisment, ci au dat directorul afară. În afară de fişa postului, la spital avem şi un regulament de ordine interioară şi nici acesta nu a fost respectat, Facebook-ul este la fel ca presa scrisă”, a mai declarat dr. Avram.
Ulterior, pe 18 august, medicul a postat un citat al lui Ayn Rand (1950):
,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înţelege că o mulţime de oameni se îmbogăţesc prin luare de mită şi influenţa lor e mai eficace decât munca lor, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupţia, iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi că soarta societăţii în care trăieşti este condamnată”!
Cel de-al treilea caz este al unui director suspendat din funcţie de CNADNR, pentru că a criticat compania la un post tv.
CNADNR a decis suspendarea din funcţie a directorului adjunct de investiţii din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri din Craiova, Alin Goga, din cauza declaraţiilor făcute de Goga într-o emisiune tv cu privire la companie şi la autostrada Sibiu - Orăştie.
CNADNR a trimis un comunicat de presă în care arată fişa de post care interzice oricărui salariat al companiei să acorde interviuri şi să furnizeze documente sau informaţii în legătură cu activitatea CNADNR în lipsa unui mandat oferit de directorul general.
„Vă spun că suntem ca la «Meşterul Manole»: ce am construit şi am plătit: 150 de milioane de euro trebuie să scoatem tot afară şi – am vorbit asta cu profesori universitari, cu absolut toată lumea – în condiţiile în care am ştiut că recepţionăm un lucru defect. A fost o pasivitate. Acum o lună de zile am fost la o altă emisiune şi după patru zile am fost chemat la DNA. Sper ca mâine DNA-ul să fie la CNADNR. Nu poate să rămână aşa. Paroxismul la care s-a ajuns în CNADNR e departe de orice închipuire. 14 miliarde de euro am primit din 2007 până în prezent. Sunt bani care s-au dus şi pe întreţinere, pe investiţii, reabilitări şi avem o reţea care e jalnică, pentru că totul porneşte din interior: 6.000 de oameni şi 10 la sută sunt ingineri de drumuri şi poduri. Acolo doar 10 la sută sunt ingineri de drumuri, într-o companie eminamente tehnică. Sunt regionale care au patru ingineri de drumuri. În condiţiile în care am angajat toate specializările exotice, găsiţi papagali de toate culorile. Fiecare director şi-a angajat toate rudele. Nu este de astăzi, se perpetuează”, a declarat Goga.
CNADNR a explicat motivele pentru care salariatul a fost chemat la comisie.
„Având în vedere că domnul Alin Goga a afirmat că a participat la o şedinţă CTE unde a constatat că «tratăm lucrurile cu superficialitate», că referitor la autostrada Orăştie – Sibiu «nu există rezolvare tehnică în» acest moment, că «s-a făcut o chetă de 250 de mii euro», că «noi suntem cei mai inteligenţi şi cei mai buni, pe unde am ales să construim? Exact pe unde este cel mai prost», că «angajaţii CNADNR vin de acasă cu casa de marcat, scot din priză casa CNADNR-ului şi pleacă acasă cu 8-9.000 lei pe tură», Comisia de Cercetare Disciplinară a solicitat salariatului, ca în data de 28.08.2015 să se prezinte la comisie în vederea probării celor afirmate”, susţine CNADNR.