Un angajat detașat la Justiție poate câștiga peste 8.500 de euro pe lună

Un angajat detașat la Justiție poate câștiga peste 8.500 de euro pe lună

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a provocat un adevărat război între salariații instituției. Pe de o parte acesta a susținut, în urmă cu o săptămână, că tuturor celor care sunt detașați la Ministerul Justiției trebuie să le înceteze detașarea. Mai mult, Tudorel Toader a arătat atunci că această practică este folosită și două posturi sunt blocate din această cauză. Pe de altă parte, ministrul Toader a adăugat că cei care vor lucra în minister trebuie să fie tineri și să dea examene pentru ocuparea posturilor

Dincolo de faptul că magistrații trebuie să facă magistratură, de exigențele izvorâte din principiul separației puterilor în stat, răspunzând unora dintre întrebările repetitive, fac următoarele precizări:

Magistrații detașați la Ministerul Justiției ocupă o funcție vacantă asimilată magistraților, țin rezervat postul de pe care au fost detașați, având următoarele drepturi bănești: un salariu lunar, care poate fi chiar și de 20.000- 24.000 lei, iar dacă nu sunt din București, primesc și o diurnă lunară care poate să ajungă chiar și la 11.000-12.000 lei, contravaloarea chiriei, care este de 2.700 lei, precum și decontarea cheltuielilor de transport, la domiciliu și retur!

Costuri supraevaluate

Indiferent de nivelul instanței sau parchetului de la care provin, magistrații deta șați sunt asimilați judecătorilor sau procurorilor de pe lângă ÎCCJ, respectiv PÎCCJ!”, a arătat Tudorel Toader ieri, într-o postare pe contul său personal de Facebook.

Conform acestuia, un angajat- detașat câștigă pe lună între 33.700, echivalentul a peste 7500 de euro și 38.700 de lei, echivalentul a 8.700 de euro, la care se adaugă costurile transportului dus-întors, dacă persoana respectivă nu este din Capitală. Acesta a mai făcut o dezvăluire importantă şi anume că aceşti magistraţi sunt asimilaţi funcţiilor de pe lângă ÎCCJ.

Lista celor 14

Precizările lui Toader vin după ce acesta a cerut CSM, recent, încetarea detaşării unor magistraţi la Ministerul Justiţiei. Conform listei publicate de news.ro, este vorba despre următorii:

● judecătoarea Sofia Mariana Moţ, de la Curtea de Apel Craiova;

● judecătorul Alexandru Şerban, de la Curtea de Apel Braşov;

● judecătoarea Marcela Comşa, de la Curtea de Apel Braşov;

● judecătoarea Anca Gheorghiu, de la Judecătoria Braşov;

● judecătoarea Cristina Maria Irimia, de la Curtea de Apel Bucureşti;

● judecătoarea Simona Viorica Matei, de la Tribunalul Bucureşti;

● judecătoarea Alegria Camelia Popescu, de la Judecătoria Sectorului 1;

● judecătoarea Anca Maria Stoica, de la Judecătoria Sectorului 2;

● judecătoarea Kamelia Sîrbu, de la Curtea de Apel Constanţa;

● judecătorul Vasile Alexandru, de la Tribunalul Prahova;

● procurorul Dragoş Nicolae Dumitru, de la PICCJ;

● procuroarea Monica Şerbănescu, de la PICCJ;

● procuroarea Camelia Petrescu, de la Parchetul Curţii de Apel Braşov;

● procurorul Robert Kelemen, de la Parchetul Tribunalului Dolj;