Ucraina susține că motelurile de la granița cu România sunt pline de bărbați care se sustrag mobilizării armate

Ucraina susține că motelurile de la granița cu România sunt pline de bărbați care se sustrag mobilizării armate

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat la sfârşitul săptămânii trecute un decret privind măsuri suplimentare pentru desfăşurarea mobilizării parţiale în 2015, urmând ca acestea să fie examinate de guvern, după ce numeroase persoane au încercat să se sustragă recrutării în armată în cadrul celui de-al patrulea val de mobilizare, declanşat la 20 ianuarie, relatează publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli, preluată de Agerpres.

Astfel, preşedintele ucrainean a dispus executivului să studieze reglementarea legislativă a călătoriilor în străinătate în cazul cetăţenilor încorporabili în cadrul mobilizării parţiale. În virtutea acestui decret, persoanele aflate în evidenţa comisariatelor militare ca recrutabile ar urma să nu poată ieşi din ţară fără un permis special eliberat de instituţiile respective.

Ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că decretul prezidenţial privind eficientizarea măsurilor de mobilizare mai trebuie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral).

“Statul Major General recomandă obligativitatea ca toate persoanele supuse serviciului militar să obţină permise speciale de la comisariate pentru plecarea în străinătate”, a subliniat el, adăugând că “ patria trebuie apărată şi militarii care luptă în teatrul operaţiunii speciale (din est) au nevoie de rotaţie!”

“La ora actuală au fost deschise 1.336 de proceduri penale împotriva a 7.472 de persoane supuse serviciului militar pentru sustragerea de la înrolare”, a indicat ministrul adjunct al apărării Ivan Rusnak în cadrul audierilor în Comisia pentru securitatea naţională din Parlamentul ucrainean, potrivit agenţiei de presă Liga.

El a avertizat că în afară de dosare penale, cei care se sustrag mobilizării vor avea probleme şi la obţinerea unui loc de muncă.

Iuri Biriukov, consilier al preşedintelui Petro Poroşenko, a criticat modul în care decurge mobilizarea în regiunile din vestul Ucrainei, potrivit publicaţiei BucPress.eu, din Cernăuţi. Astfel, 14 primari din sate din regiunea Ivano-Frankivsk au refuzat să primească ordinele de mobilizare din partea comisariatelor. Circa 57% dintre cei chemaţi sub arme din această regiune nu s-au prezentat la comisia medicală, în timp ce 37% dintre rezervişti, care primiseră ordin de mobilizare, au părăsit teritoriul Ucrainei

“În ultimele 30 de zile, frontiera de stat din regiunea Cernăuţi a fost trecută de 17% din numărul total al cetăţenilor supuşi serviciului militar. Din surse neoficiale cunoaştem că hotelurile şi motelurile din zona de frontieră cu România sunt pline de persoane care se sustrag mobilizării”, a declarat consilierul prezidenţial, într-un mesaj postat săptămâna trecută pe Facebook.

Potrivit lui, 19% dintre recruţii înştiinţaţi din regiunea Volân au refuzat serviciul militar din motive religioase, deşi în ultimii ani procentul lor nu depăşea 0,7%. Dintre cele 105 ordine de chemare sub arme pentru ucraineni din localitatea Kolcino, raionul Mucacevo, regiunea Transcarpatia, comisariatul militar a reuşit să înmâneze doar trei: 9 persoane aveau o altă adresă, iar 93 plecaseră - în luna ianuarie - la munci sezoniere în sectorul agricol.

În regiunea Poltava, jumătate din persoanele care au primit ordinele de recrutare nu s-au prezentat la comisariate.

Consiliul local din Koniuhi, raionul Kozovsk, a anunţat că mai mulţi localnici au închiriat două autobuze şi au plecat cu ele în Federaţia Rusă. În total, potrivit sociologului Evgheni Kopatko, în Rusia s-ar afla 1,1 milioane de cetăţeni ucraineni încorporabili.

În acest context, preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe ucrainenii recrutabili să-şi găsească refugiu în Rusia pentru a evita mobilizarea. Într-o întâlnire cu studenţi de la Universitatea de Minerit din Sankt-Petersburg, liderul rus a declarat la 26 ianuarie că termenul de şedere a cetăţenilor ucraineni, în primul rând al celor aflaţi la vârsta recrutării în armată, ar putea fi extins. “Mulţi se sustrag deja de la mobilizare, încearcă să vină la noi, să stea aici o vreme. Şi pe bună dreptate, pentru că sunt obligaţi să devină carne de tun”, a spus Putin. Conform actualei legislaţii ruse, cetăţenii Ucrainei nu pot sta în Rusia mai mult de 30 zile, potrivit Liga.

În primele şase zile de la declanşarea celei de-a patra etape de mobilizare, circa 62.000 de cetăţeni ucraineni au primit ordine de chemare sub arme.