Cum putem EVITA o nouă CRIZĂ ENERGETICĂ. Robert Tudorache, secretarul de stat care a condus Ministerul Energiei, despre provocările mandatului său
- Cozma Dumitru
- 9 aprilie 2017, 16:01
Pentru a evita o nouă criză energetică, iarna viitoare, e nevoie să ne asigurăm stocurile pentru iarnă, de cărbune și de apă, dar și să ne asigurăm că avem capacitățile de producție în stare bună, încă din această vară, spune secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache.
Este cel care a preluat, încă din prima zi în care a ajuns secretar de stat, toate atribuțiile ministeriale, din cauză că ministrul Toma Petcu a fost grav bolnav. Tudorache se bucură că a reușit să treacă peste criza energetică din această iarnă și spune că, deși avocat de profesie, avea ceva experiență în energie, căpătată în perioada în care i-a fost consilier fostului ministru al Energiei, Andrei Gerea, potrivit unui interviu acordat pentru Infopinia.
Dincolo de provocările funcției de locțiitor de ministru, Robert Tudorache spune că cel mai mult a suferit din pricina despărțirii de familie, rămasă la Pitești. „Inițial am sperat că voi avea cel puțin weekendul la dispoziție, dar în ultima perioadă nici weekendul nu îl mai am pentru familie, chiar dacă sunt la doar 100 de kilometri de București”, spune secretarul de stat. „Acum e totul la minut, e interesant, sper doar ca familia să mă mai suporte o perioadă”, adaugă el.
Resurse avem, nu avem tehnologie
„România este un factor de echilibru zonal al asigurării cu energie în sistem. Resurse avem. Cărbuni avem, apă avem”, spune oficialul Ministerului Energiei, dar problemele vin de la lipsa investițiilor în sistemul energetic din România, din ultimii ani. „Nemaiavând o tehnologie competitivă și comparabilă cu a celorlalte state noi producem energia la un cost care ne scoate din piață”, spune Tudorache.
Una dintre soluții, crede secretarul de stat de la Energie, ar fi „retehnologizarea, schimbare de capacități”, pentru a căpăta eficiență energetică și a deveni competitivi și din punct de vedere al prețului la energie electrică. Domeniul în care nu suntem competitivi, spune Tudorache, este cel al energiei care se bazează exclusiv pe cărbune. Și nici „nu avem cum să devenim competitivi atâta timp cât în minele din țara noastră cărbunele se scoate în continuare cu târnăcopul”, adaugă el.
În ceea privește termocentralele Paroșeni și Mintia, secretarul de stat spune că „suntem în proces de restructurare și reorganizare a activității miniere”, iar soluțiile trebuie să aibă în vedere faptul că „trebuie să asigurăm în zona de vest producerea de energie electrică”.
„A fost tulburător”
Robert Tudorache a povestit și cum a făcut față protestelor angajaților din domeniul energetic din această iarnă. „Este prima experiență de acest gen în care sunt implicat direct. Am mai participat la astfel de proteste în mandatul lui Andrei Gerea. Nu este un lucru ușor, pentru că vina nu este a oamenilor care protestează. Ei sunt victimele, tu trebuie stai și să discuți, să-i înțelegi și să găsești soluții”, a povestit ministrul de facto al Energiei.
„Dacă aș fi stat de vorbă cu acea companie care are o mare parte din vină poate nu m-aș fi lăsat afectat. Aici am trăit și am discutat cu oameni și doamne care au intrat în greva foamei, tulburător. O să fac tot posibilul să nu se mai ajungă în această situație”, promite Robert Tudorache.
„Am depășit cu bine momentele cheie, până acum, cu echipa de la minister, am demarat proiectul BRUA, am reușit stingerea unui conflict izbucnit cu Compania Națională a Uraniului, am reușit liberalizarea prețului la gaze, am reușit modificarea legii 220 din 2008 care se referă la stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie”, își enumeră realizările mandatului secretarul de stat, care spune că modelele lui politice sunt Călin Popescu Tăriceanu și Andrei Gerea. (Foto: Infopinia.ro)