Tranzacții fictive de 3, 5 milioane de euro. „Doamna de cupru” a României, vizată într-un dosar de evaziune fiscală

Tranzacții fictive de 3, 5 milioane de euro. „Doamna de cupru” a României, vizată într-un dosar de evaziune fiscală

Casa și sediul firmei din Voluntari ale Mariei Gherghe, cea care deține monopolul pe întreaga producție de concentrate de cupru a țării noastre, au fost percheziționate de polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR, într-un dosar în care 25 de persoane sunt cercetate pentru implicare într-o rețea de tranzacții fictive

Una dintre cele mai discrete femei din România, Maria Gherghe, în vârstă de 57 de ani, cea care învârte afaceri de zeci de milioane de euro pe an, a fost „vizitată” de „mascații” SIAS ai Poliției Române, într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de Parchetul de General.

Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că, printre cele 24 de percheziţii domiciliare efectuate, ieri dimineață, pe raza judeţelor Ilfov, Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Olt, Maramureş şi Mehedinţi se numără casa în care își are domiciliul Maria Gherghe și sediul firmei patronate de aceasta, Ronfer SRL. Acestea sunt situate pe aceeași stradă din orașul Voluntari, județul Ilfov. În acest caz, urmează să fie audiate 25 de persoane.

Anchetatorii susțin că, în perioada 2012–2014, administratorii a patru societăţi comerciale din judeţele Ilfov şi Hunedoara ar fi creat un circuit comercial fictiv, prin declararea unor operaţiuni comerciale inexistente, susţinute doar scriptic, prin facturi fiscale ce atestă vânzarea- cumpărarea de concentrat cuprifer, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit. Valoarea tranzacțiilor fictive se ridică la 3,5 milioane de euro. Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor către bugetul de stat, stabilit până în prezent, este de aproximativ 1,1 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firmă cu șase angajați și exporturi uriașe

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Economiei, producţia de concentrate de cupru (cuprifer, cu o puritate de 20%) a CupruMin este achiziţionată de Ronefer Voluntari, o firmă cu şase angajaţi care a înregistrat, în anul 2011, venituri de 39,4 milioane de euro, iar în 2014 a exportat minereuri de 37,5 milioane de euro. Maria Gherghe activează de peste trei decenii în industria minieră și în lumea comerțului cu materii prime minerale. Ea a lucrat ca funcționar în Ministerul Metalurgiei și mai târziu a făcut parte din schema de personal a Conef, societate care preluase toate exploatările de metale neferoase.

Microfoanele de la CupruMin

Despre CupruMin Abrud, „Evenimentul zilei” a dezvăluit, în ianuarie 2016, că reprezentanții companiei de stat ce exploatează 60% din rezervele de cupru ale României au sesizat Poliţia şi Serviciul Român de Informaţii după ce în sala de şedinţe a societății au fost descoperite fire suspecte, care ar putea face parte dintr-o aparatură ilegală de interceptare.