Ion Iliescu a refuzat să facă declarații în dosarul Mineriadei

Ion Iliescu a refuzat să facă declarații în dosarul Mineriadei Sursa foto: Arhiva EVZ

Update:

Mai puțin de 15 minute au petrecut anchetatorii la vila lui Ion Iliescu din Primăverii, acolo unde au mers pentru a-i aduce la cunoștință fostului președinte calitatea sa de suspect în Dosarul Mineriadei.

Fostul președinte al României a refuzat să facă vreo declarație în fața anchetatorilor.

Ion Iliescu este audiat vineri în Dosarul Mineriadei, la locuința acestuia din București, după ce acesta a solicitat să dea declarații acasă, nu la Parchet. Fostul președinte a invocat motive legate de sănătate, explicând că nu se poate deplasa.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contextul aceluiași dosar, joi dimineață, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sîrbu s-au prezentat la Parchetul General, unde li s-a comunicat că au fost din nou puși sub acuzare în legătură cu evenimentele din timpul Mineriadei din iunie 1990.

Ion Iliescu, audiat în dosarul Mineriadei

Fostul președinte va fi pus azi oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. O echipă de jandarmi a sosit în cursul zilei de vineri la locuința lui Ion Iliescu, pentru a se asigura că măsurile de siguranță sunt sporite.

Urmează să ajungă la locuința fostului președinte și procurorii pentru a-l audia.

Ion Iliescu nu se află pentru prima dată în fața instanței în Dosarul Mineriadei. În 2017, fostul președinte al României a fost din nou trimis în judecată. Cu toate acestea, în 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului, ceea ce implică reluarea anchetei de la zero.

Dosarul Mineriadei

Mineriada. Sursa foto: Arhiva EvZ

Procurorii susțin că Iliescu a fost cel care a dat ordinul pentru evacuarea violentă a manifestanților din Piața Universității.

Deși procurorii vor sosi la locuința lui, Ion Iliescu poate refuza audierea.

Patru persoane și-au pierdut viața în 1990

Prin urmare, după mai bine de 30 de ani de la evenimentele în care patru persoane au fost împușcate și alte peste 1.000 au fost rănite, conform procurorilor militari, dosarul Mineriadei a fost returnat la Parchetul General - Secția Parchetelor Militare, pentru reluarea anchetei de la zero.

Conform procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au decis să inițieze un atac violent împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Proces

Sursa foto: Dreamstime.com

Manifestanții militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice, care erau în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acea vreme.