Timișoara. Protestul pentru Laszlo Tokes și povestea agenților străini
- Petrisor Cana
- 15 decembrie 2014, 00:00
Pe 15 decembrie 1989, timișorenii au protestat în fața Bisericii Reformate, în apărarea pastorului. Printre demonstranți, Direcția de Spionaj a identifi cat doi agenți străini
Prima zi a revoltei care a schimbat, după 44 de ani de „domnie”, regimul comunist a fost 15 decembrie 1989. Atunci, majoritatea românilor care trăiau în Republica Socialistă nici măcar nu știau ce se întâmpla la Timișoara.
Singurele informații publice răzbăteau prin Vocea Americii sau Europa Liberă, posturi de radio care anunțau că un pastor al Bisericii Reformate, Laszlo Tokes, urma să fie evacuat din clădirea lăcașului de cult, ca urmare a mesajelor potrivnice regimului condus de dictatorul Niciolae Ceaușescu.
Acea zi a fost dezbătută în fel și chip de oamenii care au trăit evenimentele de acum 25 de ani. Unii l-au considerat erou pe pastorul reformat, alții, precum Filip Teodorescu, fostul locțiitor al Direcției de Spionaj dn cadrul Securității a scris, în cartea „Un risc asumat”, despre implicarea unor agenți ai serviciilor secrete britanice și americane.
S-a murmurat „Libertate”
Pe 15 decembrie zeci de oameni se adunaseră în Piața Maria, pe strada Timotei Cipariu, în fața Bisericii Reformate, solidari cu Laszlo Tokes. Mulți știau că acesta urma să fie evacuat din parohie, în urma unei măsuri a Securității.
Pastorul obișnuia să vorbească împotriva regimului și avusese curajul să se exprime la Europa Liberă. Episcopia Reformată de la Oradea a decis să îi retragă autorizația, astfel că instanța de judecată a decis evacuarea lui din casa parohială. La mijlocul lunii decembrie s-a dorit punerea în execuție a sentinței. Tokes le-a cerut credincioșilor să vină și să asiste la evacuarea lui pe care o nominaliza drept „o mare nedreptate”.
În jurul orei 8.00, în apropierea imobilului au apărut fidelii pastorului, majoritatea oamenii în vârstă şi femei. Radu Bălan, prim-secretarul PCR de la Timișoara,spunea: „La ora 16.00, secretarul cu probleme de propagandă, Bolog Vasile, mi-a comunicat că în fața locuinței pastorului Laszlo Tokes este adunat un număr de 70-100 de persoane.”.
Au fost câțiva care, mai întâi, au murmurat, apoi au avut curajul să strige de câteva ori „Libertate!”, în momentul în care la una dintre ferestre a apărut Tokes și fostul primar al Timișoarei, Petre Moț. Oamenii nu au știau că pastorul primise asigurări că poate rămâne în Timișoara. Momentul a fost imortalizat pe peliculă de un tânăr care trecea prin zonă. Abia ieșise de la serviciu. Fotografia i-a schimbat viața. În aprilie 1990, Istvan Szasz s-a angajat ca fotoreporter la ziarul „Renașterea Bănățeană”. „Atunci făceam fotografii la nunți sau botezuri, eu fiind angajat ca electrician”, a povestit Szasz.
Atitudinea membrilor PCR a incitat populația
Despre ziua care a aprins Revo luția Română, Filip Teodorescu scrie că, la un control de rutină, a găsit două persoane aflate în atenția Direcției de Spionaj, aflate la Timișoara. Era vorba despre „o agentă a serviciului de informații britanic” care ocupa o funcție modestă în cadrul ambasadei Regatului Unit și despre un cetățean american, cu aceleași preocupări.
Despre cei doi, fostul ofițer de contraspionaj scrie că „în ziua de 15 decembrie 1989, când pastorul a apărut la fereastră și s-a adresat enoriașilor adunați în stradă, cei doi diplomați străini s-au apropiat, au făcut semne pentru a atrage atenția lui Tokes, acesta i-a văzut, le-a răspuns la semnale”.
Salutul dintre pastorul reformat și cei doi diplomați a fost „tradus” de serviciile secrete românești ca un mesaj:„Totul se desfășoară conform planului”. Fostul adjunct al Securității județului Timiș, maiorul Radu Tinu, i-a spus lui Teodorescu că s-a deplasat cu echipa de filaj ce o supraveghea pe englezoaică. „Probabil că aceasta își amintește că un român tânăr și prezentabil i-a demolat elanul de a incita enoriașii atrăgându-I atenția că este urâtă și are dinții stricați și o să-i sperie pe cei din jur dacă nu stă cuminte”.
Despre aceeași zi, Teodorescu a adăugat că veniseră la Timișoara Ion Cumpănașu șeful Departamentului Cultelor și Nicolae Mihalache, prim-adjunct al șefului secției organizatorice a CC al PCR, faimosul Emil Bobu. El spune că cei doi ar fi încurcat mai mult situația și au impus evacuarea, cu orice preț, deși era vizibilă declanșarea dezordinii în oraș. Ofițerul spune că informațiile arătau că procesul intentat de episcopul reformat de Oradea privind evacuarea silită din locuința bisericii a lui Laslo Tokes a parcurs toete etapele procedurale, iar pastorul trebuia să evacueze locuința în 15 zile. Termenul expira chiar pe 16 decembrie 1989, „fără ca impricinatul să dea semne că are de gând să respecte hotărârea judecătorească”. Tot atunci, au ajuns la Timișoara agenta britanică și agentul american.
Teodorescu spune că, în jurul orei 21.30, generalul Giani Bucurescu, adjunct al şefului Departamentului Securităţii Statului (DSS), l-a sunat și i-a transmis ordinul șefului său, Iulian Vlad: există informații că, la Timișoara au fost infiltrate forțe străine, în scopul destabilizării situației din zonă și i-a spus să se deplaseze, imediat, în orașul de pe Bega.