Templul-simbol al dacilor va fi refăcut în această primăvară

Templul-simbol al dacilor va fi refăcut în această primăvară

Toţi cei 118 stâlpi din lemn ai Marelui Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa Regia vor fi înlocuiţi în primăvara acestui an. Administratorii monumentului speră ca operaţiunea să fie finalizată până la 1 mai, dar depind, în mare măsură, de vreme.

În martie, anul trecut, Consiliul Judeţean aloca 100.000 de lei pentru un proiect de înlocuire a stâlpilor din lemn din Marele Sanctuar Circular din capitala Daciei Libere, Sarmizegetusa Regia. Procedurile de licitaţie s-au întinsă însă până spre toamnă (până la desemnarea definitivă a firmei câştigătoare). În septembrie – octombrie era deja destul de târziu pentru debitarea, tratarea corespunzătoare şi, mai ales, pentru montarea stâlpilor de lemn. Acesta a fost motivul pentru care s-a decis ca lucrarea să fie făcută după ce dispare stratul de zăpadă (destul de consistent în Munţii Orăştiei) şi pământul se usucă îndeajuns.

Înlocuire, nu restaurare

Administratorul Sarmizegetusei Regia, Vladimir Brinlinsky precizează că nu e vorba de nicio operaţiune de restaurare ci, pur şi simplu, doar de înlocuirea stâlpilor de lemn din Marele Sanctuar Circular (ce are ca „margine” un cerc din piatră, apoi un „cerc” format din 84 de stâlpi de lemn, în centrul căruia sunt dispuşi, tot în cerc, încă 34 de stâlpi). „Din ce-mi amintesc, suma finală pentru întregul proiect rezultată în urma licitaţiei este deaproximativ 80.000 de lei. Nu este altceva decât o înlocuire a stâlpilor vechi, puşi în urmă cu 36 – 37 de ani care nu au mai rezistat intemperiilor. De data aceasta stâlpii din lemn de esenţă tare, gorun mai precis, vor fi trataţi cu substanţe speciale pentru a rezista mai bine şi vor fi chiar ignifugaţi. Pe durata lucrării de înlocuire vom fi nevoiţi să procedăm la închiderea sitului pentru turişti. Acesta este motivul pentru care ne-am dori să avem gata operaţiunea până la data de 1 mai, când începe perioada de vârf a sezonului turistic.

Trebuie însă ca pământul să fie bine uscat. După topirea zăpezilor mai ales, apa se infiltrează la baza stâlpilor şi-i împinge în afară. Sperăm ca lucrarea să dureze mai puţin de o săptămână. Ea va fi făcută, absolut normal, sub supraveghere arheologică”, adaugă Brilinsky.

40 au căzut, urmează încă 10, cel puţin

Dintre cei 118 stâlpi ai Marelui Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa Regia, cel puţin 40 sunt deja căzuţi, iar în urma topirii actualului strat de zăpadă, se estimează că vor avea aceeaşi soartă încă 10, dacă, nu cumva, chiar mai mulţi. Marele Sactuar Circular are imaginea ştiută de mai toată lumea după derularea proiectului de restaurare din 1980 –1981. Specialiştii în domeniu nu au reuşit să stabilească exact cât de înalţi erau stâlpii de susţinere ai acoperişului templului, aşa că restauratorii au decis să se încadreze între limita minimă de 1,2 metri şi cea maximă estimată de arheologi ca fiind de 3 metri.

În 2016, Sarmizegetusa Regia a fost singurul obiectiv turistic din România care a reuşit o dublare a numărului de vizitatori faţă de anul precedent: 30.000 în 2015 – 60.000 în 2016.Fenomenul a fost posibil datorită asfaltării drumului spre monument (o iniţiativă cu numeroase probleme administrative şi de proiectare). Pentru 2017, administratorii Sarmizegetusei Regia se aşteaptă la aproximativ 80.000 de vizitatori.