Tăriceanu: Departamentul de Stat al SUA a făcut o analiză ”sumară și incompletă” asupra corupției di România” | ”LUMINI și UMBRE”
- Silviu Sergiu
- 19 septembrie 2015, 20:59
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, în emisiunea ”Lumini și umbre”, moderată de Dan Andronic și difuzată aseară de B1 TV, că analiza Departamentulului de Stat al SUA despre corupție și funcținarea statului de drept în România este ”sumară și incompletă.”
”Singura instituție în drept să facă acest lucru, atâta vreme cât România este o țară suverană, este Parlamentul. Este singura instituție aleasă democratic, subliniez încă o dată, și care reprezintă cetățenii. În rest sigur că putem să auzim opinii, suntem foarte interesați, dar cred că rolul acesta revine în primul rând României”, a spus Tăriceanu.
El a admis că România se confruntă cu ”o singură realitate (...) anume că lupta împotriva corupției este un lucru absolut necesar, binevenit în societate și care are menirea de a face ceea ce s-a întârziat foarte multă vreme, dar acest lucru nu trebuie să fie însoțit și nu trebuie să acceptăm să fie însoțit de abuzuri și excese.”
”Vorbim de două lucruri diferite. Am așteptat multă vreme să văd instituțiile acestea pe care unii le laudă lucrând. Pot să-mi pun întrebarea firească de ce această accelerare surprinzătoare a ritmului după o lungă perioadă de insomnie? Că persoanele erau aceleași. Stau și mă întreb de ce a stat atâta vreme în adormire Procuratura și nu a deschis aceste dosare. Pot să-mi pun întrebarea de ce se caută cu precădere numai personalități politice?”, a punctat Tăriceanu.
Președintele Senatului consideră că ”nu acesta este rolul pe care îl joacă Procuratura în societate” și s-a întrebat dacă nu cumva ”această manieră de a trata dosarele este rezultatul recomandărilor din documentele Comisiei Europene, unde se vorbea de peștii mari.”
El consideră că ”Justiția nu poate să funcționeze selectiv (...) fără să țină cont că sunt mai importante unele cazuri.” ” Tot ceea ce este ilegal trebuie să fie de preocuparea Justiției. Deci, când discutăm de aceste lucruri constatăm că lucrurile nu sunt chiar atât de în regulă cum ar părea și că trebuie să ne ocupăm de ele”, apreciază șeful Senatului.
În context, Tărceanu a adăugat că scopul Comisiei pentru evaluarea democrației, a cărei înființare a propus-o, ”nu se va ocupa numai de Justiție”, ci și de ”modul în care relaționează puterile statului.” ”Există acest echilibru? Se păstrează independența puterilor în stat sau nu? Nu vreau să dau dinainte verdicte. Vom vedea. Așa cum e firesc cei care au expertiza necesară trebuie să-și exprime un punct de vedere”, crede Tăriceanu.
Emisiunea va fi difuzată și, în reluare, duminică, de la ora 14.00.