Tăriceanu: Aşteptăm de la CSM propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii justiţiei şi critici argumentate legate de activitatea Parlamentului
- Andreea Udrea, consultant politic
- 14 mai 2015, 13:13
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că aşteaptă de la membrii CSM propuneri vizând îmbunătăţirea legislaţiei privitoare la autoritatea judecătorească şi critici argumentate şi de bună credinţă legate de activitatea Parlamentului.
"Pe lângă eficienţa unei comunicări directe fără intermediari sau fără arbitri, fie ei şi constituţionali, invitaţia la dialog pe care Biroul permanent al Senatului a adresat-o CSM a avut în vedere că atât activitatea Parlamentului, cât şi a autorităţii judecătoreşti au nevoie de îmbunătăţiri. Pentru atingerea acestui deziderat, cunoaşterea unor puncte de vedere diverse, fie ele şi critice, ar fi utilă, chiar dacă viziunea fiecărei puteri în stat privind colaborarea cu celelalte puteri şi echilibrul dinte puteri este bineînţeles subiectivă, influenţată inerent de propriul unghi de vedere. Aşteptăm de la dvs. nu numai propuneri vizând îmbunătăţirea legislaţiei privitoare la autoritatea judecătorească, ci şi, dacă consideraţi, critici argumentate şi de bună credinţă, legate de activitatea Senatului sau a Parlamentului în întregul său", a afirmat azi Călin Popescu-Tăriceanu la întâlnirea dintre conducerea Senatului şi membri ai CSM.
El a caracterizat ultimii ani ca fiind marcaţi de dezechilibre între puterile statului, motiv pentru care a propus o cooperare directă la nivel interinstituţional.
"Din păcate, ultimii ani au fost marcaţi de acţiuni aflate la limita Constituţiei, după o expresie deja consacrată care mie îmi sună că de fapt limita Constituţiei era, în fond, depăşită. Aceşti ani au fost marcaţi, de asemenea, de dezechilibre între puterile statului, de confruntări verbale contraproductive şi de conflicte interinstituţionale neavenite, care nu numai că au consumat timp şi energie, dar au blocat de asemenea soluţionarea unor probleme şi au creat şi altele noi. În opinia mea, a venit vremea să punem capăt acest practici nocive şi să le înlocuim cu dialogul constructiv şi cu cooperarea directă şi sinceră la nivel interinstituţional", a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a propus ca întâlnirile Senat-CSM să se repete ori de câte ori e necesar iar propunerile adresate de CSM să fie dezbătute într-o şedinţă de plen a Senatului.
"Vă asigur că vom inventaria toate propunerile vizând îmbunătăţirea legislaţiei, dar şi criticile la adresa noastră vom medita asupra lor şi vom căuta cele mai bune mijloace de a le pune în practică pe cele asupra cărora ne vom opri. Mai mult, voi face uz de întreaga mea influenţă politică pentru a reda Senatului atributul de for politic de dezbateri abandonat, din păcate, în mod greşit în ultimii ani. Cred că se simte nevoia, la Senat, ca pe lângă activitatea de legiferare să dezbatem diverse pe teme, pe marginea cărora să ne exprimăm liber, fără încorsetarea disciplinei de grup. Prima temă pe care o voi propune Biroului permanent al Senatului pentru includerea pe ordinea de zi a plenului, în afara celor care se referă la legiferarea curentă, va fi acea legată de propunerile şi eventual considerentele dvs pe care le vom înregistra astăzi. Vă asigur că vom inventaria toate propunerile vizând îmbunătăţirea legislaţiei dar şi criticile la adresa noastră", a mai afirmat Tăriceanu, citat de Agerpres.