Editura Evenimentul si Capital

SUPER-APLICAŢIA care va permite AGENŢILOR SRI să afle în 3 SECUNDE totul despre tine. SPIONII SIE o vor putea accesa din afara ţării. Procurorii DNA şi inspectorii ANAF vor avea şi ei acces. Cum funcţionează SII Analytics

Centrul de analiză al SRI. SURSA: SRI. Ilustraţiile din text au fost puse la dispoziţia presei tot de către SRI
Autor: | | 42 Comentarii | 7027 Vizualizari

Imaginaţi-vă un fel de Google special care are puterea să caute orice informaţie în toate bazele de date ale statului român, inclusiv să depisteze o persoană numai după o fotografie. Asta va putea să facă sistemul pentru care SRI a început procedura de achiziţie. Sute de agenţi ai Serviciului Român de Informaţii, dar şi spioni ai SIE, vor avea acces la super-aplicaţia SII Analytics care va permite ofiţerilor de informaţii să afle în timp real informaţii din bazele de date ale instituţiilor publice. Aplicaţia va fi folosită şi de toţi angajaţii instituţiilor de stat care vor avea baze de date interconectate, însă fiecare funcţionar va avea acces restricţionat în funcţie de atribuţiile din fişa postului.

SRI a prezentat detalii despre această aplicaţie după ce mai multe ONG-uri au lansat o scrisoare publică în care acuză că proiectul ar încălca drepturi şi libertăţi fundamentale, afectând şi dreptul la viaţă privată şi siguranţa datelor personale.

Reprezentanţii SRI au declarat, într-o conferinţă de presă organizată la sediul central al instituţiei, că organizaţiile care au lansat scrisoarea publică nu au făcut niciun demers pentru a cere lămuriri cu privire la această aplicaţie, înainte să tragă semnalul de alarmă.

ONG-urile nu s-au informat înainte să tragă semnale de alarmă cu informaţii incorecte

„Nu ne-au contactat pentru a ne cere vreo informaţie legată de acest proiect. Poate că este şi vina noastră că nu ne-am oferit noi să-i chemăm la o discuţie pentru a le explica despre ce este vorba”, a spus Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

Marincea şi alţi doi reprezentanţi ai SRI care răspund direct de aplicaţia SII Analytics au descris jurnaliştilor scopul acestui proiect şi utilitatea lui.


GRAFICA: Material grafic explicativ oferit de SRI jurnaliştilor⇒ Conform reprezentanţilor SRI, SII Analytics va permite accesarea tuturor bazelor de date ale instituţiilor publice, altele decât cele cu informaţii secretizate cum e baza operativă a MAI, bazele de date ale serviciilor secrete sau alte baze de date cu informaţii clasificate.

„Proiectul are ca scop modernizarea şi eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală, printre instituţiile publice beneficiare fiind MAI, Ministerul Public, Ministerul Finanţelor Publice, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi SRI”, se arată în prezentarea concepută pentru a explica jurnaliştilor în ce constă SII Analytics.


Ce susţin reprezentanţii ONG-urilor care au atacat SRI pentru proiectul SII Analytics Semnal de alarmă al societății civile: Big Brother – SRI vrea să ştie totul despre toţi românii prin intermediul unui sistem IT

Un proiect de supraveghere în masă a românilor, pe care Serviciul Român de Informaţii încearcă să-l implementeze cu o finanțare europeană, stârneşte îngrijorarea societăţii civile, mai ales că a fost aprobat suspect de repede. APADOR-CH, împreună cu alte trei organizații neguvernamentale, a trimis ieri o scrisoare deschisă Comisiei Europeane, Ministerului Fondurilor Europene, premierului, Ministerului Comunicaţiilor, Comisiei parlamentare de control a SRI şi CSAT, în care solicită anularea licitației și a proiectului SRI care „încalcă drepturile fundamentale ale omului”. În plus, se mai cere includerea în condițiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdicției folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetățenilor dar şi dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească. Citiţi aici detalii!Un sistem similar e folosit de NSA şi CIA

Reprezentanţii SRI au insistat să explice că un astfel de sistem este folosit şi în democraţii consolidate. „În Europa astfel de sisteme au Anglia sau Germania. Peste ocean, în SUA, folosesc aşa ceva NSA şi CIA. Cu SII Analytics intrăm şi noi în rândul ţărilor cu sisteme moderne în domeniul informaţiilor”, a explicat unul dintre reprezentanţii SRI prezent la conferinţa de presă.
Cum vor putea afla ofiţerii SRI totul despre tine în 3 secunde

Super-aplicaţia SII Analytics va permite unui ofiţer SRI sau unui procuror DNA să afle toate informaţiile pe care statul le deţine în legătură cu o persoană.

„Sistemul poate fi comparat cu un pod care leagă mai multe insule şi permite căutări complexe sau alte sarcini specifice”, au explicat reprezentanţii SRI.

„Insulele” sunt bazele de date informatice existente la diverse instituţii. Un exemplu e baza de date a Serviciului Evidenţa Populaţiei, unde sunt toate cartile de identitate cu toţi românii care au peste 14 ani.

Altă astfel de „insulă” este baza de date cu permise de conducere sau cu maşinile înmatriculate în România.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X