Statul vrea să „moșească” bebeluși într-un program care a fost un eșec
- Geta Neacsu
- 29 septembrie 2014, 00:00
Ministrul Sănătății anunță că ar putea relua programul care plătește parțial tratamentul cuplurilor care au nevoie de o fertilizare in vitro. Precedenta inițiativă de acest fel a avut rezultate modeste, rata de succes a procedurilor fiind extrem de redusă.
Programul în urma căruia s-au născut în jur de 300 de copii după o investiție de 4 milioane de lei a fost întrerupt acum trei ani, din cauza numărului mic de copii veniți pe lume. Mai concret, rata de succes a procedurilor făcute în clinici românești a fost mult sub 10%, în timp ce în cen tre de tradiție depășește 50%.
Instruire pentru medici cu sprijin din afară
Ministrul Sănătații, Nicolae Bănicioiu, a avansat posibilitatea reluării programului de fertilizare in vito la Congresul Internațional de Infertilitate care a avut loc în acest weekend la București: „Sper ca din 2015 va fi reinclus în buget și redeschis programul. Trebuie să stabilim mult mai atent criteriile de selecție a clinicilor care vor intra în acest program, pentru șanse de reușită cât mai mari”. De ajutor pentru specialișii în infertilitate va fi și primul program de e-learning pe teme de infertilitate, lansat în România cu prilejul Congresului, în colaborare cu Ministerul Sănătății din Grecia. Partea practică a programului de e-learning se desfășoară la Atena, la clinica Genesis.
Programul național de fertilizare avea o serie de restricții. Se adresa doar cuplurilor căsătorite de cel puțin doi ani, fără copii, și în mod particular femeilor sub 40 de ani. Statul deconta o singură fertilizare in vitro, fără partea de medicație, care ajunge la 2.000 de euro.
Cum se explică eșecul
Per total, mai puțin de 10% din cele peste 1.400 de cupluri care au fost incluse în acest program au avut fericita șansă să devină părinți. O statistică rușinoasă, spun specialiștii în infertilitate, care consideră că rata de succes a unei clinici ar trebui să fie de cel puțin 30%. „Laboratoarele clinicilor de la noi sunt slab dotate, în special cele de la stat, și duc lipsă de specialiști. Embriologii buni au plecat în străinătate”, ne-a declarat un ginecolog, specialist în reproducere asistată.