„Stăpânul trenurilor private”, acuzat că și-a clădit afacerea pe șpagă

„Stăpânul trenurilor private”, acuzat că și-a clădit afacerea pe șpagă

Conducerea Transferoviar, în frunte cu milionarul Mitică Călin, a fost audiată de procurorii anticorupție. Aflată în concurență cu CFR-ul, compania din Cluj primea decontări fi ctive tocmai de la compania de stat.

Afaceristul care controlează trenurile ieftine de călători între marile orașe, Mitică Călin, a fost dus ieri la audieri de procurorii DNA Cluj. El este suspectat de constituirea unui grup infracțional și dare de mită în valoare de 550.000 de lei. Mitică controlează societatea Transferoviar Grup SA. El i-ar fi dat șpagă lui Georgel Mihuț, directorul Salinei Ocna Dej, pentru atribuirea unor contracte de transport sare, dar și lui Teodor Gavriș, șef serviciu în cadrul CFR Călători SA, care îi acorda decontări fictive pentru reparații la trenurile de stat. Valoarea contractelor: 220 de milioane de lei.

Pârât de concurent

„Regele Căilor Ferate din România”, Gruia Stoica, patronul Grampet - rivalul privat al lui Mitică - ar fi fost cel care l-a reclamat. „Este vorba despre o plângere penală depusă de Gruia Stoica. Eu am depus plângere penală la DNA, încă din anul 2013, şi nu m-a băgat nimeni în seamă”, a declarat, pentru EVZ, Călin, înainte de a intra la audieri. Concret, procurorii DNA susțin că omul de afaceri a dat mită mascat, sub formă de plăți, în conturile unor societăți indicate de Mihuț și Gavriș.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul directorului Mihuț de la Salina Ocna Dej, procurorii susțin că acesta ar fi luat 65.000 de lei prin contul firmei Micdali SRL. La schimb, el se implica activ în rezolvarea unor situaţii care apăreau în derularea contractului cu Transferoviar SA. Gavriș ar fi luat șpagă, prin intermediul firmei Tevpag Plan, în valoare de 480.000 de lei, pentru ca funcţionarul public să îşi îndeplinească defectuos atribuţiile. Mai exact, să aprobe plăți pentru lucrări fictive.

Din grupul infracțional al lui Mitică mai făceau parte și Kinga Mădărășan (CEO la Transferoviar) și Adrian Ștefan (președintele Consiliului de Administrație de la Remarul, altă firmă controlată de Mitică). A mai fost dus la audieri și Laurențiu Seceleanu, director în cadru CFR Galați.

Mitică a mai fost implicat într-un caz de corupție. A fost trimis în judecată de DNA pentru o pagubă adusă bugetului CFR Călători, dar a fost achitat.

Alesul Bisericii

Mitică este unul dintre cei mai avuți clujeni. În 2011, el avea o avere estimată la 11-12 milioane de euro. Cel care controlează Transferoviar și Remarul a fost recompensat, în aprilie 2012, de Arhiepiscopia ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului cu distincția „Crucea Transilvană”. Mitropolitului Clujului, Andrei Andreicuț, a fost cel care l-a premiat pe omul de afaceri, motivând că a susținut proiecte sociale ale Arhiepiscopiei.