SRI, târât în reglările de conturi din PSD Prahova

SRI, târât în reglările de conturi din PSD Prahova

Senatorul PSD Daniel Savu vrea să-l folosească drept scut pe directorul adjunct al SRI Florian Coldea, în răfuielile politice cu familia Cosma

Directorul adjunct al SRI, Florin Coldea, a devenit implicat, fără voie, în reglările de conturi dintre grupările din PSD Prahova. Senatorul PSD Daniel Savu, fost ofițer SRI, a dezvăluit, întro scrisoare transmisă președintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, că a cerut personal protecție de la Florian Coldea, într-o răfuială cu deputatul Vlad Cosma, fiul șefului CJ Prahova, Mircea Cosma, în contextul alegerilor pentru controlul organizației de partid.

FOTO: Directorul adjunct al SRI, Florian Coldea

„Vlad Cosma întreține o stare de amenințare și șantaj la adresa principalilor mei colaboratori din organizația județeană (secretarul general Rareș Enescu, deputatul Ion Eparu, senatorul Augustin Mitu). Cel puțin pentru aceste persoane, a trebuit să cer oficial protecția SRI, personal generalului Florian Coldea, întrucât prin relațiile de notorietate pe care le are cu lumea interlopă, Vlad Cosma le-a creat o stare de teamă, ajungându-se și la agresiuni fizice”, a spus senatorul PSD.

Vrea să fie audiat în Parlament

Contactat de EVZ pentru mai multe lămuriri pentru acest caz, Savu a afirmat că a cerut să fie audiat de Comisia SRI. „Am decis să mă retrag de la emisiunile tv până când am să înțeleg noua strategie de comunicare a partidului din care fac parte. În ceea ce privește aspectele legate de SRI, le voi clarifica în această toamnă, în fața Comisiei de control, unde am cerut să fiu audiat”, a declarat Daniel Savu.

FOTO: Daniel Savu, senator PSD, membru în comisia SRI

La rândul său, deputatul PSD Ion Eparu a declarat, pentru EVZ, că a fost amenințat de Vlad Cosma, spunând că solicitarea lui Daniel Savu pentru Coldea i se pare justificată. „Da, am fost amenințat, este corect. S-a și materializat, am fost îndepărtat în mod abuziv de la conducerea PSD Ploiești, în care am fost numit după demisia lui Bădescu”. Un alt membru al comisiei SRI, liberalul Cezar Preda, a afirmat, pentru EVZ, că din punct de vedere legal, Savu nu poate să facă o plângere la SRI, pentru că nu se află în atribuțiile instituției, ci ale Poliției.

Familia Cosma, în conflict cu Centrul

Mircea Cosma, care s-a suspendat din funcția de președinte al PSD Prahova în urmă cu un an și jumătate, după ce a fost pus sub urmărire penală de DNA, a anunțat recent conducerea organizației că își revocă suspendarea. La scurt timp, Codrin Ștefănescu a fost numit de la Centru coordonator al filialei. La rândul său, Daniel Savu a anunțat, la nivel informal, că renunță la toate funcțiile deținute în partid și că va candida la alegeri la președinția organizației județene, acesta asigurând conducerea interimară a PSD Prahova, din momentul în care Cosma s-a autosuspendat din funcția de președinte.

Savu, declarații neacoperite

Surse din cadrul SRI au precizat, pentru EVZ, că „această structură poate acorda la cerere un singur tip de protecție și aceea numai în cazuri de terorism, iar cererea se face în scris și trebuie foarte bine întemeiată”.

„În plus acordarea acestui tip de protecție se face numai contra cost și este asigurată, efectiv, de trupele Brigăzii Antitero a SRI. Tot contra cost și tot la cerere, SRI mai acordă asistență de specialitate persoanelor fizice și juridice din sectorul privat, pentru protejarea informațiilor clasificate aflate în posesia acestora și pentru prevenirea scurgerii unor astfel de date ce nu pot fi aduse la cunoștința publicului. Asistența de specialitate se acordă și gratuit persoanelor fizice și juridice din sectorul privat care execută comenzi pentru stat, în limita și pe durata acestora, precum și celor care desfășoară activitate de cercetare ori de producție în probleme sau cu privire la aspecte de interes național. (Marian Păvălașc)