Spioana nord-coreeană povestește cum a aruncat în aer un avion cu destinația Seul

Spioana nord-coreeană povestește cum a aruncat în aer un avion cu destinația Seul

În 1987, în prima ei misiune de agent secret nord-coreean, Kim Hyon Hui a „plantat” o bombă la bordul avionului companiei Korean AirLines, zborul 858, omorând toate cele 115 persoane aflate la bord

A primit ordin direct de la Kim Jong-Il, fiul liderului de atunci Kim Ir-Sen. „Misiunea mea era să boicotez Jocurile Olimpice de la Seul din 1988”, povestește femeia de 55 de ani, judecată, condamantă și apoi grațiată, în Coreea de Sud.

Povestea ei dramatică arată cât de decis era Phenianul să oprească Olimpiada de Vară din 1988, care era considerată un moment important pentru dezvoltarea ulterioară a Coreei de Sud.

Atentat cu bombă

Ne puteți urmări și pe Google News

Boeingul 707 a sărit în aer în 29 noiembrie 1987, deasupra Mării Andaman, în largul coastelor Myanmar.

Acum, după 30 de ani, situația este foarte diferită: cele două țări vor participa împreună, sub același steag, la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă, în februarie, în Coreea de Sud, iar sportivii celor două țări vor juca în aceeași echipă de hochei.

Totuși, Kim Hyon Hui atrage atenția că Phenianul nu s-a schimbat de când ea lucra ca spion al regimului și autoritățile din Nord încă nu și-au cerut scuze pentru atentat și nu și-au asumat responsabilitatea. „Ei se folosesc de Coreea de Sud pentru a-și depăși dificultățile... pentru a-și atinge scopul ei își execută propriii cetățeni, frați, familii, nu vă lăsați păcăliți, Coreea de Nord nu s-a schimbat deloc”, spune femeia, într-un interviu acordat CNN.

Jurnaliștii americani s-a întâlnit cu Kim într-un hotel din Coreea de Sud, iar femeia era însoțită de șase bodyguarzi. Atât ea, cât și guvernul sud-coreean se tem pentru viața ei.

Kim s-a antrenat mai bine de șapte ani pentru a deveni agent secret și cunoaște în detaliu operațiuni de securitate din Nord.

A absolvit universitatea la 18 ani, datorită talentului ei pentru limbi străine; a petrcut un an de pregătire în serviciul secret, într-o tabără ascunsă de ochii lumii, la munte. A învățat arte marțiale, să tragă cu pistolul, comunicații radio și arta de a supraviețui în sălbăticie. A învățat limba japoneză de la Yaeko Taguchi, o femeie din Japonia, răpită în Coreea de Nord, alături de care a trăit doi ani. A fost trimisă apoi în orașul chinez Guangzhou pentru a-și îmbunătăți dialectul mandarin.

Kim Hyon Hui, în 1987, când a ajuns la Seul, după ce a fost capturată în Bahrain. FOTO: YONHAP AGENCY/CNN

Misiune de urgență

În noiembrie 1987, Kim a fost chemată de urgență la Phenian. Agenția de spionaj nord-coreeană a decis că femeia era pregătită pentru o misiune, pe care a primit-o de la ofițerul cu cel mai înalt grad. Kim și un complice al său, Kim Seung Il, au plecat la Viena, deghizați în cuplu japonez. Acolo au primit bomba. „Era vorba despre un radio mic, marca Panasonic, care avea înăuntru baterii... Nord-coreenii o construiseră astfel încât jumătate acționa ca un explozibil cu chimicale în el, iar cealaltă jumătate putea fi folosită ca un radio obișnuit”, a povestit Kim.

Cum a fost prinsă?

Au transportat bomba la Bagdad, iar la urcare în avionul companiei Korean Air Lines, cu destinația Seul, oficialii i-au confiscat bateriile din radio, iar bomba era inutilă. „Eram foarte agitată în momentul acela - am luat bateriile, le-am pus la loc în aparat și m-am plâns oficialilor. Le-am spus că fac prea mult caz pentru nimic”. Aceștia i-au permis lui Kim să treacă de controlul de securitate și să se îmbarce cu radioul intact.

Kim a pus bomba în compartimentul de deasupra pasagerilor și a luat o pastilă pentru a se relaxa. Ea și complicele ei au covorât apoi din avion la escala din Abu Dhabi. Avionul a plecat spre Seul, dar nu a mai ajuns la destinație.

Planul de a scăpa prin Roma și Viena nu s-a realizat, cei doi agenți fiind reținuți în Bahrain. Aveau și un plan B - pastile de cianură ascunse în filtrul țigărilor. „Dacă eșuam într-o misiune, trebuia să ne sinucidem, pentru a proteja secretul. Știam că familiile noastre vor avea de suferit, așa că am înghițit pastila”. Kim și-a pierdut cunoștința, dar a supraviețuit. Tovarășul ei,însă, a murit.

Avertisment

Extrădată la Seul pentru interogatorii, Kim (foto sus, 2009) a negat totul, timp de opt zile, dar apoi n-a mai rezistat. A fost judecată și condamnată la moarte, dar a fost grațiată, în 1990, de președintele de atunci, Roh Tae-woo, care considera că femeia era o victimă a regimului de la Phenian, ca și pasagerii avionului.

După eliberare, Kim a lucrat pentru serviciul secret sud-coreean, apoi s-a căsătorit cu unul dintre bodyguarzi. Are doi copii, și-a scris memoriile și donează o parte din venituri familiilor victimelor. Spune că a supraviețuit doar pentru a aminti oamenilor de ce este capabil regimul nord-coreean. „Ca martoră a terorii, eu spun adevărul și încerc să previn un atac. Cele două Corei sunt încă în război, când vorbim despre ideologie și planuri”.