Editura Evenimentul si Capital

Școlile românești din Ucraina vor fi desființate! Reacție dură a academicianului Eugen Simion: „Este o lege nedemocratică, ilegală”

Autor: | | 9 Comentarii | 1552 Vizualizari

O veste uluitoare a bulversat ieri România! Ucraina a adoptat pe 5 septembrie a nouă lege a Educației, iar printre reglementări, la articolul 7, se regăsește și una șocantă: desființarea școlilor cu predare în limba maternă pentru minoritățile etnice. Cu alte cuvinte, limba română a fost interzisă în unitățile de învățământ din Ucraina!

Românii care trăiesc în Ucraina - în număr de aproximativ 400.000, conform ultimului recensământ (2001) - nu vor mai putea învăța limba maternă în școlile ucrainene. Parlamentul de la Kiev a decis, pe 5 septembrie, schimbarea legii Educației și nu se știe dacă a făcut-o special pentru a scăpa de modelul rusesc, cert e că unul dintre articolele noi legi lovește în toate minoritățile. „Comunitatea românilor din regiunea Cernăuţi a transmis un mesaj prin care cere ajutor privind această situație”, se menționa, ieri, pe canalul media bucpress. eu, publicație susținută de guvernul României.

 „Nu poți obliga un copil să nu mai vorbească limba neamului lui”

Chestionat de Evenimentul zilei în legătură cu desființarea școlilor cu predare în limba română din Ucraina, profesorul Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, ne-a declarat: „Ucraina a validat o lege nedemocratică, care sfidează legile europene. E de mirare că un popor care de-abia a scăpat de despotismul unei mari puteri, aplică acum legile aceste- ia. Este, până la urmă, un drept primordial al unei minorități de a avea școli în limba maternă, așa cum au ucrainenii în România. Sigur, înveți și limba țării în care trăiești, dar nu poți obliga un copil să nu mai vorbească limba neamului lui la școală”.

Eugen Simion nu crede că Ucraina va menține această politică educațională: „Mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi nevoită să renunțe la această lege ilegală. Dacă dorește să intre în UE - și ar fi bine să adere – ea trebuie să respecte legile umanismului european”.

De la Eminescu la Paul Celan

Academicianul Eugen Simion ne-a vorbit și despre legăturile culturale pe care le avem în statul vecin: „Avem fire culturale puternice cu românii din regiunea care aparține acum Ucrainei. La Cernăuți a învățat Eminescu... De la el și până la Paul Celan (n.r. - poet, traducător și eseist născut la Cernăuți, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limba germană) există o întreagă literatură în limba română. Sunt și astăzi scriitori care creează în limba română. Ei trebuie să aibă cititori care să iasă din școlile cu predare în limba română. Românii au dreptul să învețe la Cernăuți limba maternă”.

Executivul reacționează

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate