Scandalul Hexi Pharma se diluează sub asaltul teoriei conspirației

Scandalul Hexi Pharma se diluează sub asaltul teoriei conspirației

Scandalul dezinfectanților Hexi Pharma s-a diluat în ultimele zile. După moartea lui Dan Condrea, în deja celebrul accident de mașină, considerat de foarte mulți suspect, dezbaterea a alunecat în teoria conspirației.

 Liderii de opinie autohtoni se înghesuie să conteste informațiile oficiale, dezvăluie inadvertențe care le alimentează suspiciunile, formulează întrebări grave, știind că nu vor primi răspuns la ele, dar care le conferă o aură de atotcunoscători. Mult mai pragmatici, politicienii cu probleme penale (Sebastian Ghiță și Victor Ponta) au simțit miros de „sânge” și au sărit la gâtul serviciilor secrete. Le-au acuzat voalat că au pus la cale un asasinat, sperând că astfel, contribuția SRI la instrumentarea dosarelor lor penale va fi anihilată. Se discută acum despre moartea patronului Hexi Pharma, despre faptul că dispariția acestuia va îngropa ancheta, resemnarea începe să-și facă loc. O atmosferă mioritică pune stăpânire pe România. De parcă Dan Condrea ar fi fost singurul care să fie luat la întrebări de procurori pentru a se încerca destructurarea acestei caracatițe.

Atenția opiniei publice este mutată de la întrebările esențiale ale acestui caz. Cea mai importantă dintre ele: cum a fost posibil ca instituțiile statului român să permită diluarea dezinfectanților, afacere care a periclitat viața atâtor români? Cum a fost posibil să se extindă atât de mult? Parchetul General a anunțat ieri că, doar între anii 2014- 2016, compania Hexi Pharma a semnat contracte de vânzare de dezinfectanți cu 152 de unități medicale, în valoare de 51 de milioane de lei. Procurorii au încercat astfel să stabilească un prejudiciu parțial în această afacere.

Cu toate acestea, responsabilitățile par să se dilueze în timp. Doi foști miniștri ai Sănătății, Eugen Nicolăescu și Nicolae Bănicioiu, sub nasul cărora dezinfectanții au fost diluați ani de-a rândul, încearcă să arunce vina unul în curtea celuilalt, deși amândoi au eșuat lamentabil în dezamorsarea bombei bacteriologice. Amploarea infecțiilor nosocomiale din spitalele românești a crescut de la an la an, dar niciunuia nu i-a trecut prin cap să ceară verificarea dezinfectanților Hexi Pharma.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eugen Nicolăescu a declarat, ieri, că în 2013, a demarat un amplu control ce a vizat curăţenia şi igiena, aceștia fiind principalii factori pentru infecţiile intraspitaliceşti. Verificările au durat trei luni. Despre acest control „Evenimentul zilei” a scris deja. El a fost efectuat în perioada 18 noiembrie- 9 decembrie 2013. „Au fost controlate un număr de 249 de unități sanitare cu paturi, 2.784 secții spital (95.542 paturi spital)”. În urma controlului s-au dat 3 amenzi în valoare de 31.100 lei și 52 de avertismente.

Nicolăescu susține că acest control a fost oprit de succesorul său în fruntea Ministerului Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Nu știu dacă fostul ministru al Sănătății spune sau nu adevărul. Cert este că atât el, cât și Nicolae Bănicioiu au ordonat controale în spitale. Cu toate acestea infecțiile nosocomiale au devenit din ce în ce mai agresive, iar în spitale s-au folosit tot dezinfectanți diluați.

Și Nicolae Bănicioiu a ordonat mai multe controale. Unul dintre ele s-a desfășurat în perioada 5 - 23 octombrie 2015. Au fost controlate 2.416 unităţi, din care 1.953 erau utilizatori de biocide – spitale, școli, cabinete, etc. Cu acest prilej, au fost date 24 de amenzi, în valoare de 27.400 de lei. Au fost retrase de pe piață 267 de litri de produse 109.379 de bucăți de flacoane, tablete, comprimate etc. În cazul a 60 de substanțe dezinfectante s-au găsit etichete mincinoase, 36 de biocide erau pe piața românească fără a avea aviz și au fost descoperite 35 de produse biocide expirate. Cu toate acestea niciunul dintre miniștri nu a considerat că aceste lucruri pot avea conotații penale, deci nu au sesizat Poliția sau Parchetul.

De ce v-am plictisit cu aceste cifre? pentru a arăta că, oricât de mult un ministru se acoperă cu note de control, nu este suficient pentru a rezolva problemele sistemului sanitar. Dacă tot a izbucnit scandalul Hexi Pharma, ce a șocat o țară întreagă, dacă tot s-a deschis un dosar penal pe această temă, cred că este necesar să urmeze și altele. Să înceapă o decăpușare serioasă a acestui domeniu. Hexi Pharma este una din firmele corupte care sifonează Bugetul Sănătății. De-a lungul timpului, au existat, probabil, zeci, dacă nu sute de astfel de firme. În aceste cazuri trebuie sesizați procurorii, pentru ca sănătatea românilor să nu mai fie pusă din nou în pericol. În plus, este nevoie să fie stabilite criterii mai transparente la achizițiile de consumabile pentru spitale. Ar trebui revizuită și acea prevedere legală care obligă managerii de spitale să achiziționeze cele mai ieftine substanțe de pe piață. Nicolăescu și Bănicioiu n-au făcut asta. Ei știu doar să dea vina unul pe celălalt.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor