Scandalul alimentelor. Noi DOVEZIîn cazul DUBLUL STANDARD. Doar 3 produse din 21 conţin aceleaşi ingrediente

Scandalul alimentelor. Noi DOVEZIîn cazul DUBLUL STANDARD. Doar 3 produse din 21 conţin aceleaşi ingrediente

Cehia va pune noi presiuni asupra Uniunii Europene astfel încât această să urmărească standardele produselor alimentare, după ce o serie de noi teste au scos în evidenţă mari diferenţe în calitatea ingredientelor pe care companiile multinaţionale le utilizează în produsele alimentare vândute în Cehia şi cele din statele occidentale, informează Reuters.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat că testele efectuate de Ministerul pe care îl conduce şi Facultatea de Chimie au arătat că produsele vândute în supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mică de ingrediente principale decât versiunile aceloraşi produse vândute în Germania. Oficialul ceh a dat drept exemplu batoanele de peşte care conţineau mai puţin peşte în Cehia, titrează Agerpres.

Într-o conferinţă de presă, Marian Jurecka a declarat că va prezenta noile sale dovezi la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor europeni ai Agriculturii pentru a dovedi că problema este una reală. Obiectivul este modificarea legislaţiei. "Cehii şi alţi consumatori din Uniunea Europeană au dreptul la aceeaşi calitate a produselor", a subliniat Marian Jurecka.

Ministerul Agriculturii din Cehia şi Facultatea de Chimie au testat 21 de produse, inclusiv ciocolată, alimente conservate şi congelate dar şi produse non-alimentare precum săpun de rufe. În doar trei cazuri au fost identificate aceleaşi ingrediente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dublul standard al produselor alimentare a devenit un subiect sensibil pentru statele membre UE din Europa de Est. Cehii, slovacii, ungurii, polonezii şi românii consideră că este vorba de un exemplu al statutului lor de cetăţeni de rangul doi comparativ cu vecinii lor din statele occidentale. Toate statele est-europene cer executivului comunitar să împiedice companiile să utilizeze ingrediente de calitate inferioară în produsele vândute pe pieţele lor.

Testele efectuate în Cehia au arătat că firma daneză Tulip Food Co vinde în Cehia carne la conservă care alături de carne de porc conţine şi carne de pui în timp ce versiunea din Germania a aceluiaşi produs nu conţine şi carne de pui. Un purtător de cuvânt de la Tulip a precizat că cele două produse au un design similar, dar este vorba de produse diferite cu reţete diferite.

Potrivit cifrelor Eurostat, pe ansamblu produsele alimentare sunt cu 25% mai ieftine în Cehia decât în Germania. Acest lucru reflectă atât costurile mai mici cât şi standardele de viaţă din Cehia.