Românii, „inundați” de legume străine din cauza Rusiei

Românii, „inundați” de legume străine din cauza Rusiei

Roșiile românești se strică pentru că nu mai au loc pe rafturi din cauza produselor de import, spun producătorii locali.

Odată ce Rusia a impus, joi, embargouri pentru importurile de legume și fructe din Uniunea Europeană, acestea au început să invadeze piața românescă, scoțându-i din joc pe producătorii autohtoni.

Cum legumele din străinătate sunt mai ieftine decât cele locale, marfa fermierilor rămâne nevândută, iar în lipsa unor spații de depozitare se strică.

„Nu ne comparăm cu niciun stat din Uniunea Europeană din punct de vedere al taxelor. Dacă noi plătim 24% TVA pentru semințe, în Polonia taxa este de numai 6%. Iar subvențiile pe care le primesc la hectar sunt de două ori mai mari, pentru că, pe lângă ceea ce primesc de la Uniunea Europeană, îi ajută și statul”, ne-a explicat Mircea Croitoru, directorul executiv al societății agricole „Legume-fructe Matca”. Polonezii erau principalii furnizori de legume pentru piața din Rusia. În urma embargoului impus joi de ruși își caută alte piețe de desfacere, prin tre care va fi, cel mai probabil, și România. Lipsiți de spații de stocare, agricultorii locali nu pot nici măcar să păstreze marfa pentru a o vinde când se ivește o oportunitate. „Suntem asociați și am făcut tot posibilul ca să ne vindem marfa. Statul a promis că ne face spații de stocare ca să o putem păstra, dar nimic. Avem probleme în special cu roșiile, care sunt tare perisabile”, a mai spus Croitoru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evaziune la vamă

Importurile în creștere de pe piața europeană se fac de multe ori „la negru”, aceasta fiind de altfel cea mai mare problemă pentru agricultorii locali. Reprezentanții acestora susțin că evaziunea există pe întreg lanțul de comercializare, de la intrarea în țară și până la vânzare. Potrivit lui Croitoru, o mare parte din tirurile de legume și fructe care sunt întoarse de la granița cu Federația Rusă, din cauza embargoului, pătrund pe piața locală ilegal.

„Chiar și cu costul mai mic de producție al lor, am reuși să facem față. Dar dintr- un transport mare, se întâmplă ca doar 10 tone să fie evidențiate la graniță, iar 1.000 de tone nu. Nu facem față competiției ilegale”, a mai spus Croitoru.

Pe de altă parte, fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, spune că „grosul” evaziunii nu are loc de abia după ce marfa a trecut de vamă. „Taxele vamale sunt de multe ori prea mari. Pentru a nu mai plăti și impozit pe profit pentru diferența dintre prețul cu care intră în țară și prețul de vânzare, fac contracte cu firme- fantomă, care vând marfa mai departe”, a comentat Rădulescu pentru EVZ.

Sprijin de la Uniunea Europeană

Ieri, producătorii români de legume și fructe au cerut Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care aceștia le înregistrează în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor membre ale Comunității Europene, scrie Agerpres „Noi cerem ca măsurile compensatorii care se vor aplica pentru țările Comunității Europene, pentru Olanda, pentru Franța, Grecia și pentru Italia să fie aplicate și în România”, a spus Valentin Barbu, președinte al Asociației de Pomicultură din România. Însă, spune Adrian Rădulescu, pentru a primi sprijin la de la Uniunea Europeană, cultivatorii de legume și fructe ar fi trebuit să aibă până acum constituit un fond pentru astfel de situații. „Practic, ei ar fi contribuit cu un euro la acest fond, iar Comisia Europeană cu un euro. Cum fondul nu există, nu cred că pot beneficia de ajutor”.