Mihail Sadoveanu, de la francmasonerie la comunism. Dosar 23 august 1944 în „Evenimentul Istoric”

Mihail Sadoveanu, de la francmasonerie la comunism. Dosar 23 august 1944 în „Evenimentul Istoric” Prezidiul RPR - Sadoveanu / sursa foto: wikipedia

Evenimentul Istoric deschide un dosar dedicat evenimentului de la 23 august 1944, sub titlul: Eroi sau Trădători? Sunt informații inedite despre evenimente istorice fundamentale asupra cărora încă se mai fac analize și speculații! Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau online.

Evenimentul Istoric - culisele Actului de la 23 august 1944

Evenimentul Istoric dedică acest număr faptului că se împlinesc 80 de ani de la Actul de la 23 August 1944. Privit diferit, partizan, din unghiuri ale puterii, actul respectiv este poate cel mai disputat în istorie. Poate momentul decembrie 1989 să mai aibă o posteritate la fel ca momentul august 1944. Practic, Regele, Armata, partidele istorice și-au proclamat paternitatea sau măcar inițiativa, atribuindu-le comuniștilor un rol de conjunctură.

Comuniștii au avut și ei rolul lor, indiscutabil, rol pe care și l-au exacerbat, ajungându-se ca sub Nicolae Ceaușescu, sărbătoarea să nu mai aibă nimic din înțelesurile inițiale, Ceaușescu folosind-o pentru propriul său cult al personalității.

Mai este și o altă variantă, apărută timid chiar în anii de final ai comunismului-național. Istorici precum Gheorghe Buzatu, Valeriu Florin Dobrinescu, studiind arhivele de la Palo Alto, California, Archives of War and Peace, înainte de 1989, au găsit documente despre negocierile purtate de către conducătorul României de atunci, Mareșalul Antonescu. S-a scris că Nicolae Ceaușescu, urmând să condamne Pactul Ribbentrop-Molotov, în 1989, ar fi dorit pur și simplu reevaluarea personalității lui Ion Antonescu. Asta, deși Ceaușescu a făcut închisoare în vremea lui și chiar a fost la un pas de execuție, alături de toți comuniștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul Istoric - ce vom citi în acest număr

Evenimentul Istoric vine cu lămuriri despre culisele armistițiului pe care îl doreau și conspiratorii și Antonescu. Evenimentul Istoric prezintă și faptul că Barbu Știrbei a avut tacit acordul Mareșalului să plece la Cairo. Se știe că discursul regelui Mihai din seara de 23 august 1944 a fost de natură să provoace o emulație și un sentiment al eliberării.

Discursul regelui a fost înregistrat pe mai multe plăci și difuzat de Radiodifuziune, pentru că la ora aceea, Regele era deja în drum spre Dobrița-Gorj întrucât Bucureștiul urma să fie bombardat de aviația germană.

Celebra telegramă de la Stockholm pe care Antonescu o aștepta, a fost ascunsă de oamenii din Ministerul Afacerilor Străine, fideli lui Iuliu Maniu. Grigore Niculescu Buzești este creditat ca făcând acest gest, care la acel moment putea fi o încălcare a atribuțiilor sale de angajat al diplomației românești.

Evenimentul Istoric  despre destinul politic al lui Mihail Sadoveanu

În revistă se arată că scriitorul Mihail Sadoveanu s-a născut după Războiul de Independență și era deja prea cunoscut și prea bătrân să mai lupte în următoarele două războaie mondiale. A fost un „alpinist” politic de profesie, cochetând cu partidul și curentul conservator, apoi cu emulația carlistă, ajungând în francmasonerie. Ulterior, se pare că a vrut să ajungă la un modus vivendi cu Mișcarea Legionară care-l persecuta considerându-l „Mehală Jidoveanu”. Un amplu material dedicat personalității acestuia.

Tot “Evenimentul Istoric” scrie că în Francmasonerie, Mihail Sadoveanu a făcut totul pentru a-l contra pe George Valentin Bibescu în scopul de a fi el Mare Maestru, fapt ce s-a și întâmplat. Ulterior după 1944, profitând de moartea pe frontul din Ardeal a celui  mai mic fiu al lui, Sadoveanu a intrat în leadershipul comunist, în 30 decembrie 1947, fiind de facto șeful statului român când s-a proclamat Republica Populară Română  -Președintele Prezidiului Marii Adunări Naționale.

Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau online.

Revista presei