România rămâne cel mai puternic aliat al Moldovei pentru aderarea la UE
- Valentin Buda
- 22 mai 2015, 00:00
Prima întâlnire ofi cială dintre premierii României și Republicii Moldova a întărit ideea susținerii necondiționate pentru vecinul de la Est, în ciuda sincopelor politice de la Chișinău, unde traseul european pare tot mai anevoios
Discuțiile bilaterale între cei doi oficiali s-au concentrat pe proiecte de infrastructură, care pot fi realizate în acest an.
Parteneri speciali
„Cu Republica Moldova avem un parteneriat special, pentru că parteneriate strategice avem și cu alte state”, a declarat Victor Ponta, la conferința de presă comună cu omologul Chiril Gaburici.
Proiectele de infrastructură energetică, cele din educație și de susținere a așezămintelor culturale sunt principalele priorități ale României în Republica Moldova și în acest an. „Cel mai important e să realizăm interconectarea energetică a celor două țări, astfel încât populația de aici să aibă permanent acces la două surse, dintre care să o aleagă pe cea mai ieftină și cea mai sigură”, susține Ponta, în contextul în care România are o spectaculoasă creștere economică, iar companiile energetice, care au înregistrat profituri în 2014, își pot permite investiții mari peste Prut.
Românul expluzat
Victor Ponta s-a referit la atitudinea autorităților Republicii Moldova față de cetățenii români, cu trimitere la cazul lui George Simion.
Cei doi demnitari au căzut de acord că „trebuie să ne protejăm cetățenii, să le asigurăm drepturile și să avem grijă să nu abuzeze de ele”. Ponta spune că în cazul George Simion, Justiția era cea în măsură să ia decizia expulzării, nu altcineva. Gaburici a promis că situația va fi reanalizată.
Liderul mişcării „Acţiunea 2012”, George Simion, a fost expulzat, săptămâna trecută, din Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară timp de 5 ani. Simion, cetățean român, a fost reținut de agenții Serviciului de Informații și Securitate, apoi expulzat din țară. Ministerul de Interne a explicat că Simion a fost expulzat în baza unei legi care permite acest lucru, „ca măsură asigurătorie” împotriva unui străin ce poate pune în pericol securitatea națională. Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de ONG-uri, care susţin unirea celor două țări.
Furtul bancar
Victor Ponta le-a amintit jurnaliștilor, vorbind despre furtul miliardelor de dolari din bănci, că România a trecut, în 1999, printr-o situație similară, în cazul Bancorex, iar aceste „greșeli” ne învață cum să nu le repetăm. Premierul Chiril Gaburici și-a reafirmat dorința de a recupera banii furați și a întărit ideea că va milita pentru copierea modelului românesc de luptă anticorupție. „Procesul este deja început și este ireversibil, suntem foarte determinați să menținem această colaborare cu DNA”, a declarat el.