România, printre primele țări care au experimentat votul electronic
- Mircea Marian
- 14 aprilie 2015, 00:00
Ministrul Comunicațiilor, Sorin Grindeanu, și-a exprimat, recent, rezerva față de utilizarea votului electronic în țara noastră, spunând că „nu sunt bani în buget” și sugerând că există persoane interesate de vânzarea cardurilor de vot
Totuși, România este printre primele state care au folosit limitat votul electronic (de fapt, votul on-line, prin internet): în 2003, militarii aflați în teatrele de operațiuni – Afganistan, Bosnia Herțegovina, Irak și Kosovo – au folosit acest sistem la referendumul pentru revizuirea Constituției.
55% din români au acces la Internet
Guvernul Adrian Năs tase a emis, în octombrie 2003, ordonanța de urgență 93/2003 în care se prevedea că „personalul militar și polițiștii care, în ziua referendumului, se află în afara granițelor în cadrul unei misiuni oficiale pot să își exercite dreptul de vot prin mijloace electronice”. Potrivit unui articol scris de profesorul universitar Dragoș Chilea, în revista „Expert electoral”, militarii care doreau să voteze au primit un plic sigilat cu un user și o parolă care, odată introduse, duceau la afișarea unui buletin de vot electronic, iar opțiunea de vot „Da” sau „Nu” trebuia bifată printr-un clic.
Profesorul Chilea arată că, în 2007, a fost respinsă o inițiativă legislativă privind votul electronic, în acel an numărul conexiunilor la Internet din locuințe fiind, în România, de doar 22%. Între timp, potrivit datelor INS publicate în noiembrie 2014, 54,4% din locuințele din România aveau Internet. În plus, potrivit lui Chilea, nu este necesar să se voteze din locuința proprie. El prezintă o serie de avantaje ale votului on-line: reducera costurilor, creșterea ratei de participare, în special a alegătorilor din diaspora, precum și posibilitatea de a vota de acasă. Între dezavantaje: secretul votului nu poate fi garantat, lipsa de transparență care poate duce la neîncrederea în sistem sau inegalități în materie de acces la Internet.
Proiecte europene
În Estonia, unde votul on-line este folosit pe scară largă, alegătorii se folosesc de cartea de identitate pentru a se identifica la votul electronic. Aceste documente au însă un microcip. Pentru a putea vota, estonienii trebuie să achiziționeze un cititor de carduri, care costă circa 20 de euro. Potrivit autorităților, nu s-au înregistrat intenții majore de fraudă. Votul on-line a fost introdus în 2005, iar în 2014, la europarlamentare, l-au folosit 31% din participanți. În schimb, Olanda a renunțat în 2007 la acest sistem, datorită suspiciunilor de atac asupra sistemului informatic.
Președintele Iohannis a evitat să spună dacă vrea vot prin corespondență sau on-line, prin Internet, decizia fiind a Parlamentului
În 2000, Comisia Europeană a lansat proiectul CyberVote, cu scopul de a demonstra că se poate avea încredere în votul prin Internet. Au fost făcute teste în orașul francez Issy-les-Moulinaux, în anul 2002, la Universitatea din Bremen din Germania, în 2003, și într-un district din Stockholm, tot în 2003. Testele au fost considerate „un succes”.
Iohannis vrea o soluție pentru diaspora
Președintele Klaus Iohannis a evitat să spună dacă preferă vot prin corespondență sau electronic, el a cerut doar o soluție pentru ca diaspora să poată vota în condiții civilizate. „Ca președinte, nu voi spune eu care este varianta tehnică cea mai bună. Dar vreau să mă asigur că, oriunde s-ar afla, concetățenii mei au garantate drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situații precum cea din noiembrie nu au voie să se repete”, a spus Iohannis, la o întâlnire cu diapsora din Franța. El a mai afirmat că „a asigura condițiile necesare și a oferi soluții legislative pentru ca ei să voteze este nu doar o obligație constituțională, ci și o dovadă de minim respect”.
PNL, pentru vot prin corespondență
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a susținut că, având în vedere dificultățile votului electronic, guvernul Ponta ar trebui să-l susțină pe cel prin corespondență și apoi pe cel electronic. „Sorin Grindeanu a spus că nu există bani la buget pentru acest tip de vot. Colegul de partid și de Guvern al premierului a tranșat discuția cu privire la votul la distanță pentru diaspora: votul electronic nu este o soluție pentru Guvern, iar Ponta trebuie să accepte votul prin corespondență”, a afirmat Raețchi. El a spus că mesajul PNL este că trebuie „o soluție sigură pentru votul la distanță – iar această soluție este votul prin corespondență”.
Buletinele de vot, trimise în Cosmos
În 1997, legea statului Texas a permis ca astronauții americani aflați pe stația orbitală internațională să voteze prin e-mail. Buletinele de vot au fost trimise prin e-mail către astronauți, iar aceștia le-au returnat la Centrul pentru controlul zborurilor orbitale, la Houston, Texas și de aici au fost redistribuite către colegiile de care aparțineau. În martie 2000, în Arizona, alegerile primare din cadrul Partidului Democrat au fost ținute prin Internet. Procedura a fost puternic mediatizată, fiind considerată un test. Întrucât comunitatea nativilor americani este importantă în Arizona - sunt peste 250.000 în acest stat - susținătorii proiectului i-au convins pe liderii apașilor să folosească acest sistem. Ei au acceptat să fie filmați de televiziuni în timp ce votau cu ajutorul Internetului. Sprijinul lor a contribuit la decizia Departamentului de Justiție de a-și da acordul pentru acest sistem, la preliminarele din Arizona. Hackerii au încercat să perturbe, ulterior, procesul de votare, iar un ziarist a angajat unul, pentru a testa sistemul. Totuși, în final, aceste alegeri din Arizona au fost considerate un moment de cotitură în procesul de votare din SUA.