România, între țările care ar putea primi mai mulți refugiați

România, între țările care ar putea primi mai mulți refugiați

Barack Obama a anunțat la ONU că 50 de state s-au angajat să primească 360.000 de refugiați, în 2017, dublu față de cifrele actuale

După discursul președintelui ame rican la Sum mitul lide rilor pe problema refugiaților, la New York, în presa străină au apărut informații furnizate de „responsabili americani”, potrivit cărora România și alte șase state țări (Portugalia, Spania, Cehia, Italia, Franța și Luxemburg) au promis că vor primi, prin schema de redistribuire europeană sau separat, de cel puțin zece ori mai mulți refugiați decât în 2015.

Ministerul român de Externe a precizat, însă, că la acel summit România „a pus în valoare ceea ce a făcut în acest domeniu, dar nu și-a asumat angajamente suplimentare” de relocare față de decizia luată la nivel european. MAE susține că România participă la răspunsul european în domeniul refugiaților, prin implementarea deciziilor de relocare internă adoptate anul trecut, și prin participarea, pe baze voluntare, la procesul de relocare externă și la combaterea cauzelor profunde ale acestui fenomen.

Ce spun premierul și președintele

Premierul Dacian Cioloș sublinia, marți, că România recunoaște „pe deplin responsabilitatea comună” pentru gestionarea afluxului mare de refugiați, susținând că este nevoie de o serie de măsuri urgente pentru a rezolva această criză.

El a spus că România a crescut treptat contribuția sa pe mai multe planuri în domeniul umanitar, atât ca donator, cât și ca țară de relocare și a avut contribuții financiare pentru organizații umanitare internaționale. Cioloș a mai arătat că România a acordat ajutor umanitar bilateral Turciei, Iordaniei, Libanului, Irakului și Afganistanului, și a oferit refugiaților „adăpost temporar” în Centrul de Tranzit de Urgență, la Timișoara.

Recent, cu ocazia vizitei în Germania, președintele Klaus Iohannis a reiterat, într- un interviu, că România a anunțat foarte clar că vrea să fie parte a soluției, nu a problemei, chiar dacă la început ne-am opus cotelor de refugiați. România va primi refugiați, pe toți cei care vor dori să vină în România, „dar aceștia nu sunt mulți”.