REPORTAJ Viitorii juriști nu știu cine este Codruța Kovesi, dar visează la valize cu bani

REPORTAJ Viitorii juriști nu știu cine este Codruța Kovesi, dar visează la valize cu bani

Proaspăt ieșiți de pe băncile liceelor, o parte dintre absolvenți au susținut unul din cele mai importante examene, admiterea la facultate. Ieri, în București, s-a dat examen la două specialități de top: Drept și Medicină

La Drept, au concurat pentru un loc la buget mai puțini candidați decât anul trecut: pe 296 de locuri - 4,65 candidați, față de 5,34 în 2013. Mulți dintre tineri au planuri mari de viitor, însă nu și în folosul țării. „Există corupție, și eu cred că aș deveni coruptă în sistemul ăsta”, ne-a mărturisit o tânără care speră să ajungă procuror.

Examen „floare la ureche”

Admiterea a fost mult mai uşoară ca în anii trecuţi, spun viitorii studenţi, după patru ore petrecute în sala de examen. „Au fost subiecte banale, oricine s-ar fi descurcat”, a mărturisit Ana-Maria Suşnea. Cu puţin înainte de ora 9.00, când a început examenul, curtea Facultăţii de Drept din București a devenit neîncăpătoare. Atmosfera a fost una încărcată. Părinții își priveau cu drag odraslele, copii care au ales o facultate despre care nu știu nimic. I-am întrebat pe câţiva dintre cei care urmează să devină procurori, avocaţi sau judecători dacă vor să schimbe ceva în România şi cât de dreaptă e Justiţia. Răspunsurile lor au fost halucinante. Sistemul corupt din România i-a făcut să creadă că şi ei vor avea aceeaşi soartă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu poți să nu accepți bani, nu poți să nu ajungi corupt, mai ales când vine vorba de familia ta”, este de părere Izabela Ion.

„Vom lua șpagă pentru că nu o să avem încotro”

Vorbim despre tineri care speră să ajungă procurori în România - tineri care nu ştiu ce se întâmplă la DNA (Direcţia Naţională AntiCorupţie ), cu ce se ocupă instituţia, cine o coordonează sau dacă îi ştiu numele Avocatului Poporului. „Ne-am pregătit pentru examen, nu am avut timp de alte lucruri. Am fost concentrată pe acest aspect”, se scuză Maria Jigou din Bucureşti.

Sunt, totuşi, lucruri elementare despre care aceşti tineri ar fi trebuit să aibă habar. „Nu ne uităm la televizor, nu ne interesează politica. Este o presiune mare asupra lor din partea oamenilor politici”, spune o aspirantă la statutul de student la Drept, Iulia Măcăru.

Au auzit, în schimb, de cazul Voiculesu, Radu Mazăre, despre dosarele lor. Nu cunosc prea multe detalii, însă cred că la banii lor îşi permit să învârtă România pe degete. Viitoarea generație de magistrați nu are încredere în Victor Ponta și nu-l privește ca pe un model: „Nu pot să înţeleg cum cineva poate să fie procuror, să vrea candidatura la preşedinţie, să fie premier şi să copieze dizertaţia, aşa cum a făcut premierul”, spune fiica lui Oreste (fost prezentator din Trustul Intact), care a dat și ea examenul de admitere la Drept.

Anul acesta, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti a pus la bătaie 296 de locuri la buget, dintre care două pentru romi, la care se adaugă 282 de locuri cu taxă și alte 400 în regim de învățământ la distanță.

 „Nu mă uit la televizor, nu știu ce se întâmplă în instituții”

„Am ales Dreptul pentru că am fost inspirată de o vecină care este procuror. În România, aș schimba, în primul rând, sistemul educațional și apoi Justiția, dacă aș putea, pentru că sunt afectate de corupție. Cred că există corpuție în DNA. Nu mă uit la televizor, nu știu cine e Laura Kovesi, nu sunt la curent cu ce se întâmplă în instituții”, admite Andreea Puiu, București. Cei care au îndemnat-o să urmeze o astfel de carieră au fost părinții. „Noi am încurajat-o în acest sens. Evident că am fost alături de ea și am susținut-o cum am putut și sperăm să devină un procuror bun”.

„E o presiune mare pe Justiție din partea oamenilor politici” Tot familia a fost motivul pentru care Iulia Măcărău a ales să încerce o carieră în sistemul de Justiție. „Am în familie un procuror și un judecător. Este o presiune mare asupra lor din partea oamenilor politici. Mi-au spus să îmi păstrez calmul și să nu am emoții la examen, ca să pot face față”, spune bucureșteanca. Tânăra este convinsă că avem „corupție la nivel înalt. Laura Codruța Kovesi era procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, parcă. Nu îmi place politica, nu știu nimic de Voiculescu, nu mă interesează dosarele lui. Eu aș vrea să devin procuror”, completează sigură pe ea tânăra.

Fata lui Oreste, despre Voiculescu: „Nu poți fi atât de bogat fără să faci ceva ilegal”

„Eu vreau să mă fac avocat, o să urmez Dreptul comercial. Dreptul civil mi se pare ușor plictisitor. Despre cazul Voiculescu știu chiar din interior. Tata e Oreste. A lucrat la Antene. Dar am înțeles că are avocat bun. Eu cred că nimeni nu poate fi atât de bogat în România fără să facă ceva ilegal. Dacă aș fi procuror, nu m-aș lăsa influențată de puterea lui Voiculescu, pe mine chiar mă provoacă astfel de oameni”, e sigură pe ea Maria Sabina Teodorescu. Nu pierde ocazia să își spună părerea și despre premier: „Ponta e o persoană fără coloană vertebrală, nu îmi place nimic la el”.

„E dificil să îți păstrezi integritatea când ți se pune valiza cu bani în față”

Maria Jigău, din București, admite că nu a auzit de Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție. „Nu mi-am dorit niciodată să dau la magistratură pentru că sunt convinsă că deciziile sunt influențate politic, iar pentru asta nu există urmă de îndoială. Nu cred că poți să fii procuror și să-ți păstrezi decizia independentă. Cred că și procurorii se implică în dosarele de corupție. Când ți se pune valiza cu bani în față cred că e dificil săți păstrezi integritatea. Cu grațierea nu sunt de acord”, completează tânăra.